U progresu

Saradnja s akademskom zajednicom

Opštine: Ilidža

Unaprijedit ćemo saradnju s akademskom zajednicom i iskoristiti kapacitete koji su nam na raspolaganju.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Općinu Ilidža je 15. juna 2021. godine posjetio rektor Univerziteta Sarajevo prof. dr. Rifat Škrijelj, dekan Veterinarskog fakulteta Sarajevo prof. dr. Muhamed Smajlović i prorektorica za kvalitet Univerziteta Sarajevo dr. Dušanka Bošković. Kako je naveo načelnik Muzur, okupljeni su razgovarali o nekoliko tema, “između ostalog o Veterinarskom fakultetu i njihovoj laboratoriji koja se nalazi na području Općine Ilidža”, te je dogovarana mogućnost saradnje između Općine i Univerziteta u smislu stručne podrške  projektima Općime  u narednom periodu. Prema riječima Muzura, “posebna tema je bila Šumarska škola koja se nalazi u Velikoj aleji na Ilidži, te je dogovoren novi tematski sastanak u vezi rekonstrukcije Šumarske škole i mogućeg dodatnog sadržaja na ovom lokalitetu.”

Općinski načelnik Nermin Muzur održao je 6. decembra 2021. godine sastanak s prof. dr. Ejupom Ganićem, predsjednikom Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST), povodom aktivnosti koje ovaj univerzitet planira realizirati u budućnosti.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i njegovi najbliži saradnici održali su 10. oktobra 2022. godine sastanak s upravom Internacionalnog Burch univerziteta. O potencijalnim novim projektima i saradnji načelnik Muzur razgovarao je s Timothyjem Fisherom, predsjednikom uprave Internacionalnog Burch univerziteta i prvim čovjekom engleskog fudbalskog kluba Coventry City, rektorom Burcha prof. dr. Mersidom Poturkom i generalnim sekretarom Mensurom Zoletićem.

Na kraju treće godine mandata, iz Općine Ilidža za Istinomjer su istakli da je ostvarena saradnja sa akademskom zajednicom kroz mnoge projekte i da su, između ostalih, provedene sljedeće aktivnosti:

  • sufinansiran projekat Akademije nauka i umjetnosti BiH “Lokalni ekonomski razvoj u općinama Kantona Sarajevo“;
  • potpisan sporazum sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu o saradnji na izradi idejnih rješenja planiranih kapitalnih projekata. Jedan od primjera je projekat škole u naselju Stup, čije je idejno rješenje izradio Ahitektonski fakultet;
  • potpisan sporazum sa Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja;
  • trenutno se provode aktivnosti na potpisivanju sporazuma sa Fakultetom za saobraćaj i komunikacije, u cilju razmjene iskustava i znanja radi poboljšanja sigurnosti saobraćaja u općini.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!