Započeto

Sankcionisanje kriminala nosilaca pravosudnih funkcija

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Pravna država

Tretiranja kriminala nosilaca pravosudnih funkcija prioritetom u radu pravosuđa.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

U skladu sa Strateškim okvirom institucija BiH do 2030. godine i zaključkom 6. sjednice Vijeća ministara BiH, Ministarstvo pravde BiH sa partner institucijama pokrenulo je 14.4.2023. godine proces javnih konsultacija na Nacrt novog strateškog okvira Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Akcionog plana sa pregledom pokazatelja za period 2023.-2027. godine. 

U Nacrtu Strategije za reformu sektora pravde kao operativni ciljevi navode se, između ostalih, jačanje profesionalnog ponašanja i integriteta sudija i tužilaca u BiH, unaprijeđivanje mjerila za rezultate rada sudija i tužilaca u BiH, kao i jačanje disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca u BiH.

Iz Ministarstva pravde BiH početkom 2024. godine za Istinomjer kazali su da je Strategija za reformu sektora pravde u BiH i Akcioni plan s pregledom pokazatelja za razdoblje 2023.-2027. godine, dostavljena Vijeću ministara BiH, na razmatranje i usvajanje. Navedeno je i da su  konstruktivni komentari iz Republike Srpske dijelom usvojeni i uklučeni u tekst Strategije, a ostale komentare još uvijek pokušavaju usuglasiti. 

Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH uhapšen je zbog zloupotrebe položaja, po naredbi Državnog tužilaštva. Prema saopćenju, glavnog državnog tužioca Milanka Kajganića, Debec je osumnjičen za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana s drugim krivičnim djelima.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!