Robni proizvođači na selu

| Partija: | Oblast:

SBB se zalaže da se mjerama ekonomske politike mora osigurati razvoj sela, te u iti tržišni položaj dovesti robne proizvođače na selu i druge proizvođače.

Obrazloženje

U prve dvije godine rada, Vlada FBiH vršila je određene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Bosna i Hercegovina trenutno provodi dva projekta Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD): Projekt poboljšanja životnih uvjeta na selu (RLDP), koji se završava 2016. godine, a čiji je progres u posljednjem izvještaju IFAD-a iz maja 2015. godine ocijenjen kao umjereno zadovoljavajući; te Projekt poboljšanja ruralnog poslovanja (RBDP), koji je odobren još 2011. godine, ali je sporazum sa IFAD-om, za komponentu u iznosu od 5,3 miliona dolara, potpisan tek u oktobru 2015. godine.Inicijativa za treći projekat sa ovim fondom pokrenuta je krajem 2015. godine, kada je Vijeće ministara BiH, na 30. sjednici održanoj 5.11.2015, prihvatilo Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o finansiranju za program razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima (RCDP) između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, s ciljem smanjenja siromaštva u ruralnim područjima u Bosni i Hercegovini. Kreditna sredstva u iznosu od 13.710.000 eura namijenjena su Federaciji BiH (7.930.000 eura) i Republici Srpskoj (5.780.000 eura), uz grant u iznosu od 360.000 SDR (58 posto Federaciji BiH i 42 posto Republici Srpskoj). Prijedlog sporazuma o finansiranju za Program razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima (RCDP) između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj utvrđen je na 36. sjednici Vijeća ministara, 23.12.2015. U saopštenju sa sjednice navedeno je da će se projekt finansirati kreditom vrijednim 11.120.000 eura, uz 470.000 eura granta, s alokacijom od 58 posto na Federaciju BiH i 42 posto na Republiku Srpsku. Rok otplate kredita je 18 godina, uz tri godine grejs perioda. Na ovoj sjednici je Ministarstvo finansija i trezora BiH zaduženo da dostavi Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru. Predsjedništvo BiH je prihvatilo prijedlog sporazuma na 19. sjednici, održanoj 28.1.2016. godine. Do isteka prve godine aktuelnog mandata sporazum sa IFAD-om još nije potpisan.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi