Nije započeto

Restruktuiranje rudnika i konzervacija kontinuirano nerentabilnih rudnika

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Postepeno restruktuiranje rudnika i konzervacija kontinuirano nerentabilnih rudnika u strateške energetske rezerve koje je moguće reaktivirati po potrebi, uz zadržavanje nužnog nukleusa znanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Dioničari “Elektroprivrede BiH” odobrili su 22.10.2009. godine nove statute sedam rudnika u Federaciji BiH čime su rudnici pripojeni ovom preduzeću.

Rudnici Zenica, Kakanj, Breza, Kreka Tuzla, Đurđevik Zenica, Gračanica iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja i “Abid Lolić” iz Bile, kod Travnika, odlukom dioničara postali su zavisna društva u stoprocentnom vlasništvu “Elektroprivrede BiH”. 

Tada je govoreno kako će rad rudnika u koncernu biti humaniji i sigurniji, a plate izjednačene s primanjima uposlenika “Elektroprivrede BiH”.

Istinomjer je 2019. godine opširno pisao o problemima u rudnicima koji su do danas dužni stotine miliona KM u neplaćenimn porezima, doprinosima i taksama. Četiri od sedam rudnika su u  top 10 dužnika na listi koju objavljuje Porezna uprava FBIH. Ukupno dugovanje ova četiri rudnika prelazi pola milijarde KM. 

Rudari RMU Zenica su već nekoliko puta štrajkovali samo tokom 2023. godine, dok je prema dostupnim informacijama, proizvodnja u rudnicima koncerna već nekoliko godina ispod planirane

U junu 2023. godine federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić posjetio je  RU ”KREKA” d.o.o. Tuzla i RMU ”ĐURĐEVIK” d.o.o. Đurđevik gdje je istaknuto je da će Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije (FMERI) rješavanju brojnih problema u sektoru rudarstva pristupiti sistemski kroz zakonska rješenja. 

Tokom prvih 100 dana nismo zabilježili aktivnosti Vlade FBiH na sistemskim rješenjima problema rudnika uglja. Na pitanje “Da li su poduzete aktivnosti u cilju modernizacije, restrukturalizacije i konsolidacije djelovanja javnih preduzeća i rudnika?” iz FMERI su dali pregled aktivnosti koje su rađene i u prethodnim mandatima Vlade FBiH, kao i planove koji bi trebali biti implementirani. Na ovom linku možete pročitati kompletan odgovor FMERI. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!