Djelimično ispunjeno

Reorganizacija GRAS – a

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Državno uređenje

Reorganizacija GRAS – a: sa ciljem formiranja zdravog i stabilnog poslovnog subjekta nastavak saradnje sa ambasadom Velike Britanije, te analiza poslovanja sa svim paramaterima, uraditi završni Screening preduzeća i poduzeti odgovarajuće mjere s ciljem formiranja zdravog i stabilnog poslovnog subjekta.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi obećanja su djelimično ispunjeni.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Još od marta 2018. godine britanska konsultantska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC), u saradnji s Ambasadom Velike Britanije u BiH i Vladom KS, analizirala je organizaciju i poslovanje „Gradskog saobraćaja“ Sarajevo (GRAS) kako bi napravila program restrukturiranja ovog kantonalnog javnog komunalnog preduzeća koje, prema podacima koje je u oktobru 2019. godine prezentirao PwC, na osnovu poreza duguje preko 219 miliona maraka.

Analiza je predstavljena početkom marta 2020. godine, a predviđa, između ostalog, otpuštanje najmanje 273 radnika, izlazak iz sporednih djelatnosti, te povećanje subvencija.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ministar saobraćaja Adi Kalem, ministar privrede Draško Jeličić, te ministar finansija Jasmin Halebić održali su 22. aprila 2020. godine online sastanak sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD.

Na satanku je potpisan Ugovor o zajmu između Bosne i Hercegovine i EBRD-a za projekt javni prijevoz Sarajevo, čija je ukupna vrijednosti 15 miliona EUR-a.

Vlada Kantona Sarajevo na 25. vanrednoj sjednici održanoj 13. maja 2020. godine, usvojila je Informaciju o glavnim problemima u poslovanju, finansijskoj poziciji i gubitku prihoda KJKP “GRAS” d.o.o. Sarajevo izazvanog proglašenjem nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19).

opširnom dokumentu navedeni su i dugogodišnji problemi u poslovanju KJKP GRAS.

Još od marta 2018. godine britanska konsultantska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC), u saradnji s Ambasadom Velike Britanije u BiH i Vladom KS, analizirala je organizaciju i poslovanje „Gradskog saobraćaja“ Sarajevo (GRAS) kako bi napravila program restrukturiranja ovog kantonalnog javnog komunalnog preduzeća koje, prema podacima koje je u oktobru 2019. godine prezentirao PwC, na osnovu poreza duguje preko 219 miliona maraka.

Analiza je predstavljena početkom marta 2020. godine, a predviđa, između ostalog, otpuštanje najmanje 273 radnika, izlazak iz sporednih djelatnosti, te povećanje subvencija.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ministar saobraćaja Adi Kalem, ministar privrede Draško Jeličić, te ministar finansija Jasmin Halebić održali su 22. aprila 2020. godine online sastanak sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD.

Na satanku je potpisan Ugovor o zajmu između Bosne i Hercegovine i EBRD-a za projekt javni prijevoz Sarajevo, čija je ukupna vrijednosti 15 miliona EUR-a.

Nakon sastanka sa direktorom, Upravom i predstavnicima Sindikata radnika GRAS-a, održanog 3. marta 2020. godine, čelnici Vlade KS izjavili su da je zajednički “konačno treba napraviti plan restruktuiranja kroz zanavljanje i modernizaciju voznog parka, te penzionisanje onih radnika koji su stekli uslove za to, a sve sa ciljem da GRAS postane kompanija koja će građanima pružiti uslugu kakvu zaslužuju”.

Tom prilikom najavljena je izrada “akcionog plana o početku rješavanja dugogodišnjih nagomilanih problema”, već sredinom juna 2020. godine.

Delegacija Vlade KS posjetila je preduzeće GRAS u junu 2020. godine, te je i tom prilikom najavljeno skoro predstavljanje pomenutog akcionog plana, dok je u julu najavljeno formiranje tima za restruktuiranje preduzeća gras.

Krajem novembra 2020. godine iz Vlade KS od preduzeća GRAS je zatraženo dostavljanje prednacrta plana restruktuiranja preduzeća. Kako je tada saopćeno iz Vlade KS trenutno je u GRAS-u uposleno 1.311 osoba, a prema PwC studiji optimalno broj uposlenih treba da bude 1.116.

Nešto ranije potpisan je sporazuma između Vlade KS i preduzeća GRAS, a koji se odnosi na njegovo restrukturiranje i “oživljavanje” u narednom periodu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!