Neispunjeno

Remont pruga u FBiH

Partije: SDA | Oblasti: Ekonomija

S ciljem poboljšanja i unapređenja transportne i komunikacijeske infrastrukture zalagat ćemo se za:• u dijelu koji prolazi kroz Federaciju BiH završiti 75 % poslova remonta pruge na dionicama Sarajevo-Podlugovi, Doboj-Maglaj, Jelina – Zenica -Teretna, Brčko – Tuzla – Banovići,

Obrazloženje

Do isteka treće godine aktuelnog mandata Vlade FBiH nisu zabilježene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Obećanje o remontu ovih dionica SDA je dala i na izborima 2010. godine, pri čemu je za prugu Brčko-Tuzla-Banovići precizirano da će biti izvedeni radovi u vrijednosti od 50 miliona eura.

U prethodnom mandatu, Vlada FBiH je na 32. sjednici održanoj 05.01.2012, najavila da je projekat obnove pruge na sjevernom dijelu Koridora  Sarajevo – Bosanski Šamac do granice na Savi, ukupne dužine 270 km, u planu tek u 2015. godini. Ovaj projekat dio je Projekta obnove željeznica II, koji se finansira kreditima EBRD, EIB i OPEC.

Prema pregledu Projekata BHŽJK, u okviru Projekta obnove željeznica II, trenutno se implementira samo remont pruge na dionici Sarajevo-Bradina. Ovi projekti nisu bili razmatrani na sjednicama Vlade FBiH u aktuelnom mandatu, niti su uključeni u Program javnih investicija Federacije BiH 2016-2018.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!