Započeto

Rekonstrukcija i izgradnja novih kulturnih objekata

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za obnovu i rekonstrukciju postojećih, te izgradnju novih objekata potrebnih za razvoj i održavanje kulturnih manifestacija na teritoriji naše općine.

Obrazloženje

U toku prve godine mandata načelnika Hasana Tanovića rađene su aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Hasan Tanović program

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto te direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov potpisali su sporazum o implementaciji projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, koji bi se trebao nalaziti u centru Sarajeva, na Marijin Dvoru.  Kako je najavljeno, u narednom periodu od Općine Novo Sarajevo bit će zatražena urbanistička saglasnost te je planirano raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta koji bi trebala finansirati Italijanska razvojna agencija i Ambasada Republike Italije u Bosni i Hercegovini.

Premijer KS Edin Forto kazao je da je iznimno važno da Sarajevo dobije Muzej savremene umjetnosti.

Mislim da ćemo sada ovaj projekt oživjeti tako da ga više niko neće moći zaustaviti. Radujemo se izgradnji i uspostavljanju muzeja moderne umjetnosti, gdje ćemo smjestiti kolekciju Ars Aevi.

Edin Forto, 5.11.2021.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić istakla je da će izgradnjom Muzeja savremene umjetnosti biti obogaćena kulturna i turistička ponuda u glavnom gradu.

Želim da vjerujem da ćemo ostati istrajni kako bi se konačno izgradio muzej u kojem će ova prebogata zbirka od 150 umjetničkih djela, danas najpoznatijih umjetnika savremene umjetnosti, stalno biti postavljena.

Benjamina Karić, 5.11 2021.

Kako je iz Općine Novo Sarajevo za Istinomjer pojašnjeno Općina Novo Sarajevo 2021. godine obezbijeđeno je 6.000 KM za sufinansiranje sanacije vanjskog stepeništa koje vodi do platoa ispred Historijskog muzeja BiH. U saradnji sa UNDP i Ministarstvom kulture i sporta KS planirana je potpuna rekonstrukcija objekta Historijskog muzeja BiH, za šta je Općina planirala 50.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!