U progresu

Regulisanje sistema finansijske podrške i odgovornosti sportskih klubova i saveza, efikasnije uređenje nadzora, te kontinuirano nagrađivanje najuspješnijih

Opštine: Ilidža

Regulisat ćemo sistem finansijske podrške i odgovornosti sportskih klubova i saveza, efikasnije urediti nadzor, te kontinuirano nagrađivati najuspješnije.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

U Općini Ilidža 10. jula 2021. godine upriličena je dodjela ugovora po Javnom pozivu za sufinansiranje udruženja za projekte iz oblasti sporta, obrazovanja i kulture. Ovom prilikom, podržano je 90 programa i projekata iz oblasti sporta, obrazovanja i kulture koja su formalno-pravno zadovoljili uslove javnog poziva.

Iz Općine Ilidža su za Istinomjer 12. decembra 2021. godine naveli da su “prve aktivnosti po preuzimanju mandata općinskog načelnika bile usmjerene na izradu provedbenih pravilnika i donošenje adekvatnih odluka kako bi se osiguralo transparentan način finansiranja sportskih kolektiva, te uspostava mehanizama adekvatnog nadzora i kontrole nad utroškom tih sredstva”, što je “rezultiralo promjenom cjelokupnog pristupa finasiranju nevladinih organizacija, između ostalog i sportskih”.

Prema izvještaju o izvršenju budžeta Općine Ilidža za 2021. godinu, za transfere JU KSRC Hrasnica i JU KSC Ilidža utrošeno je 520.000 KM, za neprofitne organizacije u oblasti sporta 465.300 KM, dok je za stavku “Nagradni fond za učenike, studente i istaknute sportiste” utrošeno 19.500 KM. 

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur 14. februara 2022. godine u Multifunkcionalnoj sali Općine Ilidža ugostio je ilidžanske sportiste koji su kroz ostvarene rezultate u protekloj godini ostvarili pravo na novčane nagrade. Među 60 nagrađenih ilidžanskih sportista bili su isključivo osvajači medalja na državnim prvenstvenima i međunarodnim takmičenjima te oni koji imaju reprezentativni status, a isplaćene su im novčane naknade od 300 KM. 

U maju 2022. godine Općina Ilidža odobrila je novčana sredstva na ime (su)finansiranja projekata po Javnom pozivu za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata iz oblasti sporta, kulture i obrazovanja iz Budžeta Općine Ilidža za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 455.600 KM, od čega je 315.500 KM izdvojeno za projekte iz oblasti sporta.

Prema izvještaju o izvršenju budžeta Općine Ilidža za 2022. godinu, za transfere JU KSRC Hrasnica i JU KSC Ilidža utrošeno je 773.123,93 KM, za neprofitne organizacije u oblasti sporta 723.470,00 KM, dok je za stavku “Nagradni fond za učenike, studente i istaknute sportiste” utrošeno 17.218,45 KM. 

U januaru 2023. godine iz Općine Ilidža su izvijestili da su na prijemu kod načelnika nagrađeni sportisti koji su vrhunskim rezultatima na međunarodnoj sceni na pravi način prezentovali Ilidžu i Bosnu i Hercegovinu.

Na osnovu javnog poziva realizovanog u 2023. godini, Općina Ilidža podržala je ukupno 78 projekata iz oblasti sporta.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!