Ispunjeno većim dijelom

Reforme Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Pravna država

Suštinske reforme zakona koji propisuju obavljanje policijskih poslova, s akcentom na Zakon o policijskim službenicima Kantona Sarajevo.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi postavljeni obećanjem ostvareni su u značajnoj mjeri.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Na sjednici održanoj 16. 6. 2020. godine, Skupština Kantona Sarajevo (KS) jednoglasno je usvojila inicijativu zastupnika u ovom zakonodavnom tijelu, Aljoše Čampare koja se odnosi na reformu javne sigurnosti. 

Ovom inicijativom Skupština KS između ostalog naložila je Vladi KS da “uspostavi ekspertnu radnu grupu pod vodstvom komesara policije Kantona Sarajevo da razvije novi zakon o Upravi policije Kantona Sarajevo, kao i ažuriranu verziju Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo te pozove predstavnike međunarodne zajednice da pomognu koliko je potrebno” uz rok od 90 dana.

Tom prilikom Čampara je izjavio:

Policija nezavisna od nepriličnih političkih upliva je obilježje modernih i demokratskih policijskih sistema. Uprava policije Kantona Sarajevo već posjeduje cijeli opseg operativnih, logističkih, administrativnih i finansijskih mehanizama za pružanje efikasne policijske usluge građanima. Nezavisnost policije također predstavlja važan preduslov za unapređenje odgovornosti i transparentnosti koji predstavljaju sastavne komponente dobre vladavine i vladavine zakona u demokratskim sistemima. Dok građani pristaju na društveni ugovor s demokratskom policijom i predaju joj monopol sile kako bi ona osigurala njihove građanske, političke i ekonomske slobode, policija u demokratskom društvu ima obavezu biti odgovorna javnosti kojoj služi.

Aljoša Čampara, 16. juni 2020.

Čampara je, kako je navodeno, početkom septembra ove godine predsjedavajućem Skupštine i Kolegiju Skupštine KS dostavio prijedlog za usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima KS i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima, što bi po hitnom postupku trebalo da se desi na prvoj narednoj sjednici.

Ja očekujem da ćemo imati apsolutnu podršku svih zastupnika u Skupštini KS jer ne vidim nijedan razlog da ne dobijemo. To je podržao i Sindikat policije.

Aljoša Čampara, 3. 9. 2020.

Naredna, 29. Radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održana je 28. 9. 2020. godine a na njoj su, po hitnom postupku, usvojeni Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo te Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!