Ispunjeno

Rebalans finansijskog plana ZZOKS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Zdravstvo

Rebalans finansijskog plana ZZOKS sa ciljem pravične i transparentne raspodjele sredstava u skladu sa planiranim i pruženim uslugama zdravstvenih ustanova.

Obrazloženje

U toku 100 dana mandata Vlade KS dato obećanje je ispunjeno. 

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022.

Krajem marta 2021. godine zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su usvojili Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS sa Odlukom o izvršavanju ovog plana za 2021. godinu u iznosu od 484.051.000 KM, uz XI amandmana klubova SDP BiH, NiP, NS i samostalnih zastupnika. Ovim su usvojena dva ključna finansijska akta ovog zavoda, koje je bilo potrebno usvojiti od strane  zastupnika Skupštine do 31. marta 2021. godine, jer tada ističe Odluka o privremenom finansiranju ove ustanove.

Kako je saopćeno iz Vlade KS 24.6.2022. godine, Skupština KS će na 53. redovnoj jednici razmatrati Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijkog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Kako je navedeno u obrazloženju Vlade, rebalans ovog finansijskog plana je potreban i radi usklađivanja određenih vrsta naknada za finansiranje radnika u ugovornim javnim zdravstvenim ustanovama, u skladu s novim kolektivnim ugovorima potpisanim između Vlade KS i predstavnika sindikata radnika u zdravstvu, kao i zbog projekcija rasta određenih naknada i troškova unutar planiranih sredstava ukupnih rashoda.

Ostvarenje prihoda, primitaka, te unos u Finansijski plan Zavoda dijela prenesenih sredstava iz akumuliranog viška prihoda nad rashodima, ukazali su na potrebu prestruktuiranja pozicija Finansijskog plana ZZO-a za 2022. godinu.

Vlada KS, 24.6.2022.

Skupština KS je na 53. radnoj sjednici, održanoj 6.7.2022. godine, usvojila Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu i na Odluku o izmjenama Odluke o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!