Djelimično ispunjeno

Realizacija projekta “Smaragdni put” unutar četiri godine

Opštine: Bihać

Relokacijom “Djevojke s Une” na Gradsku otoku i rekonstrukcijom Smaragdnog mosta stvorili smo preduvjete da se krene u realizaciju projekta “Smaragdni put”, koji će teći u nekoliko faza, uz napomenu da se sve predviđene faze mogu okončati u jednom mandatnom periodu. U konačnici, uređenim šetnicama, mostovima i platformama želimo omogućiti pristup rijeci Uni od Midžića jezera pa sve do Jotanovih otoka, uz kreiranje bitnih tačaka (hot spotova) koje se nalaze na budućoj šetnici, poput Gradske otoke, Amerikančevih otoka, otoka kod Higijenskog zavoda, Mušanovića mahale, Bakšaiške i Jotanove otoke. Prioritet plana i prva faza projekta su otoke u centru grada, za koje će biti izrađen poseban koncept i plan, a koji će uključiti sport, ugostiteljstvo, odmor i relaksaciju, dječja igrališta, molove, klupe, umjetničke instalacije, prostor za manifestacije te definiranje koncepta gradskih plaža. Unutar četiri godine planiramo stvoriti jedinstven proizvod u regionu, autentični “smaragdni” put, koji povezuje sve bitne tačke u centru grada na rijeci Uni.

Obrazloženje

Na kraju mandata gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića ovo obećanje je djelimično ispunjeno.

Izvor: Pokret za modernu i aktivnu Krajinu - PoMAK: Izborni program

Tokom 2022. godine završena je rekonstrukcija nekoliko drvenih mostova na ruti “Smaragdnog puta”. Krajem septembra počeli su radovi na uređenju Gradske otoke.

U maju 2021. godine potpisan je sporazum između Grada Bihaća i udruženja “Kultivator” u svrhu stalne savjetodavne podrške pri izradi prostorno-planske dokumentacije i planiranja uređenja javnog prostora u Bihaću, što uključuje aktivnosti koji se tiču projekta “Smaragdnog puta”. 

Tokom 2022. godine završeno je nekoliko rekonstrukcija drvenih mostova na predviđenoj ruti. Drveni most na kupalištu Brvice završen je u aprilu 2022. godine, a krajem jula okončana je rekonstrukcija drvenog mosta prema Gradskoj otoci. 

Prema riječima direktora JU Zavod za prostorno uređenje Bihać Ademira Toromanovića, u rekonstrukciju drvenih mostova na području grada tokom 2022. godine uloženo je oko 80.000 KM. Izgrađena je šetnica iza SRC Stens u vrijednosti oko 100.000 KM.

Uređenje Gradske otoke u Bihaću započelo je 22. septembra 2022. godine. Savjetnik gradonačelnika Bihaća Edin Moranjkić tom prilikom je istakao sve što je do sada urađeno, ali i ono što se planira raditi u narednom periodu.

Kao Grad prepoznali smo inicijativu udruženja Kultivator koje se bavi promišljanjem prostornog uređenja i prihvatili ideju uređenja određenih tačaka u centru grada i uz rijeku Unu od kojih je naznačajniji projekat uređenja Gradske otoke. Sve te tačke koje se rade i koje će se raditi dio su projekta tzv. Smaragdnog puta, koji želimo formirati uz rijeku Unu u centru grada. Ubrzo bi trebala otpočeti i rekonstrukcija postojeće fontane u ul.Bosanska, zatim uređenje Plandišta nakon što je uklonjen stari oronuli objekat Vatrogasnog doma. Radujemo se i uređenju Amerikančeve otoke i njenom daljem spajanju drvenim mostom prema Higijenskom zavodu. 

Edin Moranjkić, 22.9.2022. 

Aktivnosti na uređenju gradske otoke dio su trogodišnjeg plana implemetacije Strategije razvoja Grada Bihać.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!