Djelimično ispunjeno

Razvoj „pametnog“ Sarajeva

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Ekonomija

Evaluirati model pametnog upravljanja gradom, u svrhu Institucionalnog uvezivanja i poslovnog uvezivanja, koje ima za cilj razvoj „pametnog“ Sarajeva, te testirati inovativna rješenja za digitalno urbano planiranje, unapređenje javnih usluga korištenjem novih tehnologija, kao i tzv. „smart“ urbano poslovanje. (…) U saradnji sa UNDP – om evaluirati model pametnog upravljanja gradom, u svrhu Institucionalnog uvezivanja, poslovnog uvezivanja, te testirati inovativna rješenja za digitalno urbano planiranje, unapređenje javnih usluga korištenjem novih tehnologija, kao i tzv. „smart“ urbano poslovanje.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi obećanja su djelimično ispunjeni.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Trodnevno testiranje mobilne aplikacije “Parking Sarajevo” za korisnike telefona sa operativnim sistemom Android započelo je 10. juna 2020. godine. Aplikacija bi trebala omogućiti brzo i efikasno pronalaženje mjesta za parkiranje te plaćanje usluga parkinga.

Nakon što se u naredna tri dana izvrši testiranje funkcionalnosti, aplikacija će biti i zvanično puštena u rad. U naredne dvije sedmice očekujemo i puštanje mobilne aplikacije za iOS uređaje. Ovo je ujedno bio i preduslov za pokretanje i realizaciju projekata ‘Smart Parking’ u KS, a koji će omogućiti svim korisnicima da na jednoj aplikaciji imaju uvid u lokacije parkinga, broju slobodnih mjesta za parkiranje i plaćanje.

Adi Kalem, ministar saobraćaja KS, 11. juni 2020.

Smart parking” bilo je predizborno obećanje prethodnog saziva Vlade KS kojom je predsjedavao Edin Forto. U tom periodu finaliziran je projektni zadatak za pet ulica u centru grada te je pripremljena tenderska dokumentacija za licenciranje softvera. 

U julu 2020. godine u okviru Smart Sarajevo Inicijative koju Kanton Sarajevo realizira uz podršku UNDP-a, u sarajevskoj općini Stari Grad postavljene su i “pametne kante” za otpad.

Kako su saopćili iz KJKP Rad, “prednosti ovih korpi jesu da se štedi vrijeme i novac, a istovremeno se vodi briga o zaštiti okoliša, imaju privlačan izgled, efikasne su za upotrebu, onemogućavaju rasipanje otpada, te u realnom vremenu putem aplikacije na pametnim telefonima šalju informacije o popunjenosti korpi”.

Na području općine Stari Grad ‘pametne kante’ postavljene su na sljedećim lokacijama: kod mosta preko puta Vijećnice, kod mosta Šeher Ćehajine ćuprije, na trotoaru između Baščaršijskog trga i tramvajske stanice, iza Katedrale prema ulici Mula Mustafe Bašeskije i kod zgrade na platou Općine Stari Grad prema Domu oružanih snaga BiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!