Započeto

Obnova Stare željezničke stanice

Opštine: Ilidža

Radit će se na obnovi Stare željezničke stanice za potrebe biblioteke, centra za učenje, aktivnosti mladih te na uspostavi muzeja slobode, posvećenog ratnoj historiji Ilidže, ilidžanskim brigadama Armije RBiH i reintegraciji Ilidže.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Ilidža za 2022. godinu usvojen je Prijedlog odluke o davanju saglasnoti općinskom načelniku za zaključenje ugovora o kupovini nekretnina u svrhu obnove i rehabilitacije zgrade Stare željezničke stanice Ilidža. 

FOTO: Općina Ilidža

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Redžo Lemezan (Naša stranka) početkom jula 2021. godine izjavio je da je jedna od najbitnijih stvari u ovom mandatu rješenje statusa Stare željezničke stanice te potvrdio da su započele aktivnosti na obnovi ovog nacionalnog spomenika.

Tu su najveći problem imovinsko-pravni odnosi. Čekamo da krene procedura prelaska prava koristenja sa Željeznica na Općinu Ilidža. Dok čekamo da bude završena ta procedura, počeli smo pripremati nekoliko stvari kako bi odmah krenuli na posao, čim to bude gotovo.

Redžo Lemezan, 2.7.2021. 

Lemezan je tom prilikom informisao javnost da je “ilidžansko javno preduzeće prije dva dana očistilo objekt, nakon što to godinama niko nije radio”, te da je obavljeno snimanje Stare željezničke stanice izvršeno metodom laserskog skeniranja, a u svrhe dobijanja totalnog arhitektonskog snimka objekta po kojem će se raditi kompletna njegova rekonstrukcija.

Nekoliko dana kasnije, govoreći u kontekstu uspostavljanja, kako je rekao, “jednog od najvećih pješačkih prostora u Kantonu Sarajevo”, i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur potvrdio je da bi Stara željeznička stanica trebala biti dio tog projekta:

Napravit ćemo trg, bit će više zelenila i šetnica. Uređujemo i korito rijeke Željeznice. Onda ćemo sve povezati s koritom rijeke, a u završnoj fazi bismo trebali rekonstruisati staru Željezničku stanicu. Onda bismo uvezali Malu aleju, Željezničku stanicu i Rustempašinu ulicu. To bi bio jedan od najvećih pješačkih prostora u Kantonu Sarajevo.

Nermin Muzur, 6.7.2021. 

U cilju rehabilitacije i obnove Stare željezničke stanice Ilidža, kako su saoćili iz Općine 13. septembra 2021. godine, nakon niza sastanaka s relevantnim institucijama i nakon što je Općina dobila saglasnost od JP Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine za pripremu aktivnosti na rekonstrukciji i obnovi Stare željezničke stanice, općinski načelnik održao je sastanak s vlasnicima stanova i nosiocima stanarskih prava.

Tom prilikom, jedan od zaključaka bio je i da se bez odlaganja pristupi aktivnostima koje će omogućiti aktivniju ulogu lokalne zajednice na rješavanju decenijskog problema, ali i utvrđivanju činjeničnog stanja, te su dogovoreni “konkretni koraci koji podrazumijevaju procjenu vrijednosti nekretnine, kako bi se mogao izvršiti i otkup navedenih stambenih i poslovnih jedinica”.

Općinsko vijeće Ilidža je na sjednici 22. decembra 2022. godine usvojilo Prijedlog odluke o davanju saglasnosti općinskom načelniku za zaključenje ugovora o kupovini nekretnina u svrhu obnove i rehabilitacije zgrade Stare zeljezničke stanice Ilidža u cilju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, kako bi se pristupilo rekonstrukciji.

Ovim ugovorima je ovlašten općinski načelnik da za nekretninu u vlasništvu Elvire Selmanović isplati 85.113 KM, odnosno 81.060 KM za nekretninu u vlasništvu Vere Pobrić. Navedene ugovore načelnik Muzur potpisao je nekoliko dana kasnije, čime je, kako je istakao, “napravljen važan korak u rekonstrukciji ovog historijski itekako značajnog objekta za Ilidžu”.

Prema izvještaju o izvršenju budžeta Općine Ilidža za 2022. godinu, za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na objektu Stara željeznička stanica izvršena je kupovina nekretnina u svrhu obnove i rehabilitacije historijske građevine – Stare željezničke stanice Ilidža, kao nacionalnog spomenika, u iznosu od 167.225,58 KM.

Na sjednici Općinskog vijeća Ilidža 22.11.2023. godine usvojena je Odluka o davanju saglasnosti općinskom načelniku za zaključenje ugovora o kupovini nekretnine (Poslovni prostor broj 22, ulica Emira Bogunića Čarlija broj 34, u prizemlju, ukupne površine 65,44 m2) u svrhu obnove i rehabilitacije historijske građevine – zgrade Stare željezničke stanice Ilidža. 

Na kraju treće godine mandata, iz Općine Ilidža za Istinomjer su istakli da je u izradi projektni prijedlog za rekonstrukciju Stare željeznicčke stanice.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!