Započeto

Rad na smanjenju ovisnosti o sezonskom turizmu i jačanje kapacitete cjelogodišnjeg turizma

Opštine: Ilidža

U saradnji s privrednicima čija su djelatnost turizam i ugostiteljstvo radit ćemo na smanjenju ovisnosti o sezonskom turizmu i jačati kapacitete cjelogodišnjeg turizma. Jačanje cjelogodišnjeg turizma osigurat ćemo podrškom turizmu, a posebno unapređenju zdravstvenog i kongresnog turizma. Ilidžu vidimo kao mjesto susreta, dobre zabave i kongresni centar.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Na kraju treće godine mandata, iz Općine Ilidža za Istinomjer su istakli da “pored ulaganja u infrastrukturu i uređenje izletišta, sportsko rekreativnih terena i slično, veliku podršku daju održavanju velikih manifestacija i projekata, koji kroz kongresne centre generišu veliki broj posjeta i noćenja u općini”. 

U decembru 2023. godine iz Općine Ilidža saopćili su da je od početka godine do 1.10.2023. zabilježeno više od 560.000 noćenja turista. Prema podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Ilidža je u 2023. godini imala 242.619 turista, godinu ranije 187.605, dok je 2021. imala 111.597 turista.

Zapuštene površine pretvorene su u prostor za djecu, odmor i sportske aktivnost. U centru jedan od najljepših parkova, moderna rasvjeta i uređene pješačke staze. Centralni trg transformisan u prostor za boravak ljudi i mjesto gdje stanuje kultura. Poboljšanjem ponude na Ilidži pratio je i rast posjetitelja na Vrelu Bosne, Stojčevcu i Velikom parku.

Općina Ilidža, 13.12.2023. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!