Započeto

Rad na poboljšanju telekomunikacijske infrastrukture

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Ekonomija

Rad na poboljšanju telekomunikacijske infrastrukture, te širenja pristupačnosti stabilnog pristupa internetu što većem broju bh. građana bez obzira na lokaciju.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Nakon što je krenula realizacija digitalizacije zemaljskog TV signala u BiH, bliži se trenutak kad će analogni signal biti ugašen čime će biti oslobođene frekvencije za pružanje novih telekomunikacijskih usluga.

Izvor: Freepik

Iako u BiH nije završen proces digitalizacije signala, tokom 2021. godine započelo je gašenje analognog signala u BiH zbog zahtjeva Hrvatske regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). 

Naime, analogni signal iz BiH ometao je uvođenje 5G pristupne mreže na konkretnim frekventnim resursima i HAKOM je zahtijevao od BiH da otkloni smetnje koje dolaze sa njene teritorije. Imajući u vidu da tehnološki standard Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) više ne prepoznaje analogni signal, on se u Evropi ne štiti i ne koordiniše još od 2015. godine kada je bio rok za gašenje tog signal, a na koji se obavezala i BiH još 2006. godine

Digitalizacijom zemaljski emitovanog TV signala steći će se preduslovi za gašenje analognog  čime se oslobađaju se frekvencije za pružanje novih telekomunikacijskih usluga.

U Ministarstvu komunikacija i prometa BiH 5.3.2023. godine održano je javno otvaranje pristiglih ponuda u postupu nabavke opreme za digitalni prijenos i emitiranje za Projekat digitalizacije Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini.

Međutim, 11.12.2023. godine iz resornog ministarstva saopćili su da će dodjela ugovora o nabavci opreme za digitalni prijenos i emitiranje za Projekat digitalizacije Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini morat čekati odluku Suda Bosne i Hercegovine po tužbi koju su MIBO komunikacije d. o. o. Sarajevo uložile na Zaključak Ureda za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine od 31.10.2023. godine.

Početkom 2024. godine potpisan je Ugovor za nabavku opreme za digitalni prijenos i emitiranje Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini, čija je vrijednost 25,8 miliona KM bez PDV-a. Ugovor su potpisali Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i Konzorcij koji čine kompanija Sirius 2010, kao nosilac Konzorcija, te Odašiljači i veze Zagreb, kao član Konzorcija.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!