Započeto

Puna reforma nastavnih planova i programa s fokusom na dijete

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Obrazovanje

Intenziviranje kurikularne reforme – puna reforma nastavnih planova i programa s fokusom na dijete.

Obrazloženje

Od početka mandata, Vlada je vršila određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Ekspoze premijera Kantona Sarajevo Edina Forte

Sredinom aprila 2021. godine, održana je prezentacija nacrta dvadeset i dva nova predmetna kurikuluma u Kantonu Sarajevo, a ovi prijedlozi novih kurikuluma izrađeni su na jedinstvenoj metodologiji koja nudi novi pristup podučavanju i učenju.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS-a Naida Hota-Muminović istakla je da će “ovi kurikulumi činiti centralni dio reforme nastavnog plana i programa, koja se planira implementirati od septembra 2022. godine”.

FOTO: Vlada Kantona Sarajevo

Kompletan sadržaj kurikuluma dostupan je na ovo LINKU.

Javna rasprava trajat će do 17. maja, a svi zainteresovani mogu ostaviti svoje komentare i pitanja putem online obrasca. Naglašavajući da je rad na kurikulumima počeo još 2016. godine, ministrica Hota-Muminović istakla je zadovoljstvo što će ovi dokumenti, nakon javne rasprave, recenzija i dorada, zaživjeti u učionicama među učenicima i nastavnicima. Na današnjoj press konferenciji naglašeno je i da šira kurikularna reforma podrazumijeva i sistematične programe podrške nastavnicima, programe profesionalnog razvoja direktora, dodjeljivanje markica školama koje su lideri u inovacijama te školama gdje učenici rado idu. Također, definisani su i instrumenti za evaluaciju ukupne školske infrastrukture kao i uspostavljanje veza sa svim drugim servisima i oblastima društva koji će obrazovnom sistemu dati svrsishodnost za postizanje ugodnog i funkcionalnog ambijenta za rast i razvoj.

Saopćenje Vlade KS-a, 14. 4. 2021.

Ministrica Hota-Muminović istakla je zadovoljstvo što će ovi dokumenti, nakon javne rasprave, recenzija i dorada, zaživjeti u učionicama među učenicima i nastavnicima.

Nastojimo da gledamo cjelovitost procesa reforme obrazovanja i da upravo tako vodimo proces obrazovne reforme. Sve što se podučava i uči u učionici mora imati svoju podršku u svim drugim vannastavnim, školskim, a također i društvenim prilikama, procesima, poduhvatima i aktivnostima. To su odgojni koncepti koje treba oživjeti, sinhronizirati i prilagoditi djeci i učenicima i njihovim potrebama“, kazala je Hota-Muminović i dodala da je pred Ministarstvom još mnogo posla na provođenju cjelovite reforme obrazovanja, te da rade ubrzano.

Naida Hota-Muminović, 14. 4. 2021.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!