Ispunjeno

Provođenje Uredbe o kontroli javnih nabavki

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Državno uređenje

Provođenje Uredbe o kontroli javnih nabavki.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022., Ekspoze premijera

U izvještaju Vlade 100 dana rada navodi se sljedeće:

Donesena Odluka o Registru podataka o javnim nabavkama koje provode institucije čiji je osnivač Kanton Sarajevo (nova jedistvena odluka o Registru javnih nabavki, sa preporukom jedinicama lokalne samouprave da se priključe istoj) – počela sa primjenom od 1.2.2021. godine.

Uredba o kontroli javnih nabavki u institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo stupila na je na snagu 1.1.2021. godine, a s tim u vezi, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović krajem maja 2022. godine uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu njene ustavnosti. 

Tim povodom, pored ostalog, iz Džaferovićevog kabineta saopšteno je da smatraju da je Uredba Vlade Kantona Sarajevo o kontroli javnih nabavki je neustavna jer ju je donio neovlašten organ, a njen sadržaj je suprotan odredbama Zakona o javnim nabavkama. 

Postupajući na ovaj način Vlada KS dovodi u pitanje princip vladavine prava u BiH, a posebno krši odredbe člana Ustava prema kojima su niži nivoi vlasti dužni pomagati državi BiH u ispunjavanju njenih međunarodnih obaveza što javne nabavke na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom svakako jesu.

Kabinet člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, 19.5.2022.

Reagujući na apelaciju Šefika Džaferovića, ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić 30.5.2022. godine izjavila je pored ostalog da je “uredba tri godine u primjeni i odjednom se sada problematizira, a zamišljena je kao antikoruptivni alat, te kao dodatni mehanizam kontrole”.

KS je Uredbom nametnuo, mimo tih mehanizama, dodatne obaveze.

Darja Softić Kadenić, 30.5.2022. 

Ministrica je naglasila i da se razrađuje mogućnost centralizacije, te da je sve u skladu s preporukama Europske unije.

Oduzima se moć direktorima, pojedincima, određenim organima uprave i drugih institucija da samostalno odlučuju o novcu za javne nabavke. KS nije samostalno izrađivao ovu uredu, učestvovao je i USAID, te međunarodni eksperti iz Agencije za javne nabavke.

Darja Softić Kadenić, 30.5.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!