Djelimično ispunjeno

Memorijalni kompleks Žuč

Opštine: Novi Grad Sarajevo

(…)Već smo započeli i nastavit ćemo izgradnju Memorijalnog kompleksa na Žuči, gdje je Armija RBiH izvojevala neke od svojih najvećih pobjeda.

Obrazloženje

U toku mandata 2016 - 2020 ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Izvor: Izborni program SDA Novi Grad Sarajevo za Općinske izbore 2016. godine

Općina Novi Grad Sarajevo tokom prethodne četiri godine provodile je određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija obećanja vezanog za izgradnju Memorijalnog kompleksa na Žuči.

Tokom 2015. godine odabrano je najbolje idejno rješenje za Memorijalni centar Žuč, a u novembru iste godine, na mjestu nekadašnjeg Doma kulture, na brdu Žuč počela je izgradnja Spomen-doma oslobodiocima Općine Novi Grad i grada Sarajeva koji će se naliziti na ulazu u budući memorijalni kompleks Žuč. U junu 2018. godine upriličeno je svečano otvorenje Doma oslobodilaca, “koji predstavlja ulaznu kapiju za budući memorijalni kompleks koji će se u narednom periodu graditi na platou Golog Brda” saopćili su tada iz Općine Novi Grad Sarajevo.

U februaru 2019. godine iz Općine Novi Grad Sarajevo su saopćili:

Općina Novi Grad Sarajevo će nastavit aktivnosti i na realizaciji projekta memorijalni kompleks Žuč na način kako je definisano projektnim zadatkom, a čija izgradnja će u konačnici predstavljati monumentalno zdanje svim braniocima koji su branili grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Saopćenje, Općina Novi Grad Sarajevo, 22. februar 2019.

U oktobru 2019. godine Općina Novi Grad Sarajevo je započela izgradnju sportskog strelišta na brdu Žuč nakon što je “ranije izgradila Dom oslobodilaca, odakle se pruža jedinstven pogled na grad, otkupila zemljište i uredila lokalitet Golog brda za održavanje manifestacije povodom Dana odbrane Općine Novi Grad”.


U Budžetu za 2020. godinu Općina Novi Grad Sarajevo izdvojila je 250.000,00 KM za Sufinansiranje izgradnje Memorijalnog kompleksa na brdu Žuč (Golo brdo) kao i 200.000,00 KM za uređenje sadržaja na ovom lokalitetu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!