Ispunjeno manjim dijelom

Promocija politika prema mladima

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Obrazovanje

Promovisati politike prema mladima i programe za mlade na području Kantona Sarajevo.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Na osnovnu rezultata Javnog poziva za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo za 2020. godinu javnosti je saopćeno da će subvencije od po 7.000 KM za rješavanje stambenog pitanja dobiti 276 mladih osoba u KS. Subvencioniranje rješavanje stambenog pitanja mladih u KS je praksa koja se već nekoliko godina provodi u ovom kantonu.

Krajem 2020. godine ministar za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo, Anis Krivić potpisao je ugovore sa dobitnicima sredstava po Javnom pozivu za sufinansiranje udruženja/nevladinih organizacija za projekte za mlade u 2020. godini.

Ukupno 59 udruženja/nevladinih organizacija ispunilo je formalno-pravne uslove Javnog poziva, te je dodijeljeno 190.000,00 KM.

Dodijeljena su sredstva za projekte iz 7 oblasti Strategije prema mladima Kantona Sarajevo i to:
– obrazovanje,
– zdravstvena zaštita,
– kultura i sport,
– socijalna briga,
– sigurnost,
– aktivizam,
– rad i zapošljavanje/samozapošljavanje.

Ove godine smo uspjeli obezbijediti za 100.000KM više sredstava nego prethodnih godina, te me zaista raduje što smo dodijelili čak 190.000,00 KM kako bi nevladin sektor realizirao projekte za mlade. Iako nas je ove godine zadesila pandemija i sve su aktivnosti morale biti prilagođene novim uslovima i mjerama, želim izraziti zadovoljstvo što je neformalno obrazovanje prepoznato kao vrlo bitna stavka kada je riječ o razvoju vještina i znanja mladih. Pružajući podršku nevladinom sektoru želimo pružiti priliku mladima da u skladu sa Strategijom prema mladima Kantona Sarajevo i potrebama i problemima mladih pored formalnog obrazovanja, omogućimo i učešće u neformalnom.

Anis Krivić, 22. 12. 2020.

Vlada KS je također dodijelila prostor za rad Vijeću mladih KS.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!