U progresu

Projekt energetske efikasnosti u vidu utopljavanja stambenih zgrada i programa subvencije prelaska s čvrstog goriva na plin i tečna goriva

Opštine: Ilidža

Planiran je projekt energetske efikasnosti u vidu utopljavanja stambenih zgrada i programa subvencije prelaska s čvrstog goriva na plin i tečna goriva.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Općina Ilidža objavila je 21. maja 2021. godine javni poziv za sufinansiranje izrade termo fasada – utopljavanje stambenih zgrada za kolektivno stanovanje, kojim su pozvani “zainteresovani etažni vlasnici u zgradama kolektivnog stanovanja da putem svojih upravitelja apliciraju na projekat poboljšanja energetske efikasnosti, za izradu termo-fasada-utopljavanja stambenih zgrada za kolektivno stanovanje na području općine Ilidža”.

Općinski načelnik Nermin Muzur 3. marta 2022. godine objavio je Javni poziv za sufinansiranje izrade termo fasada – utopljavanje stambenih zgrada za kolektivno stanovanje, kojim su pozvani  zainteresovani etažni vlasnici u zgradama kolektivnog stanovanja da putem ovlaštenih upravitelja apliciraju na Projekat izrade termo fasada – utopljavanja zgrada za kolektivno stanovanje uz učešće građana na području općine Ilidža.

Kako je navedeno, projekat ima za cilj smanjenje troškova grijanja i unaprijeđenja energetske efikasnosti objekata, a efekti projekta će biti vidljivi kroz smanjenje potrošnje energenata za zagrijavanje i hlađenje, smanjenje zagađenosti zraka, duži životni vijek nekretninama i povećanje privrednih aktivnosti na području općine Ilidža.

Iz Općinske uprave 12.4.2022. godine saopćili su da je zgrada u ulici Derviš-paše Bajezidagića uspješno prošla kroz projekt izrade termo fasada, odnosno utopljavanja stambenih zgrada za kolektivno stanovanje, koji realizuje Općina Ilidža.

Do kraja 2022. godine u sklopu istog projekta vršeni su radovi na obnovljavanju fasada i utopljavanju objekata kolektivnog stanovanja u Hrasnici, Lužanima i Otesu.

Prema izvještaju o izvršenju budžeta Općine Ilidža za 2022. godinu, za utopljavanje objekata uz učešće građana u ulicama Derviš paše Bajezidagića, Dragana Kulidžana i Barska utrošeno je 305.693,79 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!