U progresu

Projekt energetske efikasnosti u vidu utopljavanja stambenih zgrada i programa subvencije prelaska s čvrstog goriva na plin i tečna goriva

Opštine: Ilidža

Planiran je projekt energetske efikasnosti u vidu utopljavanja stambenih zgrada i programa subvencije prelaska s čvrstog goriva na plin i tečna goriva.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Općina Ilidža objavila je 21. maja 2021. godine javni poziv za sufinansiranje izrade termo fasada – utopljavanje stambenih zgrada za kolektivno stanovanje, kojim su pozvani “zainteresovani etažni vlasnici u zgradama kolektivnog stanovanja da putem svojih upravitelja apliciraju na projekat poboljšanja energetske efikasnosti, za izradu termo-fasada-utopljavanja stambenih zgrada za kolektivno stanovanje na području općine Ilidža”.

Budžetom Općine Ilidža za 2022. godinu planirana su sredstva od 600.000 KM za stavku “Utopljavanje objekata uz učešće građana”.

Općinski načelnik Nermin Muzur 3. marta 2022. godine objavio je Javni poziv za sufinansiranje izrade termo fasada – utopljavanje stambenig zgrada za kolektivno stanovanje, kojim su pozvani  zainteresovani etažni vlasnici u zgradama kolektivnog stanovanja da putem ovlaštenih upravitelja apliciraju na Projekat izrade termo fasada – utopljavanja zgrada za kolektivno stanovanje uz učešće građana na području općine Ilidža.

Kako je navedeno, projekat ima za cilj smanjenje troškova grijanja i unaprijeđenja energetske efikasnosti objekata, a efekti projekta će biti vidljivi kroz smanjenje potrošnje energenata za zagrijavanje i hlađenje, smanjenje zagađenosti zraka, duži životni vijek nekretninama i povećanje privrednih aktivnosti na području općine Ilidža.

Iz Općinske uprave 12.4.2022. godine saopćili su da je zgrada u ulici Derviš-paše Bajezidagića uspješno prošla kroz projekt izrade termo fasada, odnosno utopljavanja stambenih zgrada za kolektivno stanovanje, koji realizuje Općina Ilidža.

Do kraja 2022. godine u sklopu istog projekta vršeni su radovi na obnovljavanju fasada i utopljavanju objekata kolektivnog stanovanja u Hrasnici, Lužanima i Otesu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!