Započeto

Projekat Gornji Horizonti

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Obećanje o završetku projekta „Gornji Horizonti“ do kraja mandata dao je tadašnji nosilac liste Socijalističke partije, a trenutni poslanik u Narodnoj skupštini RS Maksim Skoko na predizbornom skupu u Nevesinju.

Skoko je izjavio da se ova stranka „u Hercegovini zalaže za energetiku kao stub i oslonac razvoja ovog dijela Srpske, te da su “u Nevesinju su to ‘Gornji horizonti’ ” i da će taj projekat u naredne četiri godine biti završen”.

Obrazloženje

U prvih nekoliko mjeseci rada Vlade RS raspisan je tender za izgradnju HE "Dabar", ali je tenderska procedura obustavljena usljed žalbenog postupka kineskog konzorcija „CNEEC-RIKO“. Infrastrukturni radovi koji su vezani uz projekat se i dalje su u toku.

Izvor: socijalisti.ba

U okviru realizacije prve faze izgradnje završena je izgradnja tunela Dabar – Fatnica ukupne dužine 3.235 m i tunela Fatničko polje – Akumulacija Bileća dužine 15.650 m, a u toku su pripremni radovi za izgradnju HE „Dabar“, centralnog objekta „Gornjih Horizonata“, navedeno je u Programu javnih investicija RS za period 2019 – 2021, usvojenom u decembru 2018. godine.  

U proteklom perodu, „HE Dabar“ kao projekat izgradnje u vrijednosti od 430 milona KM (u periodu 2019-2021 se planira uložiti oko 30 miliona KM), imao je raspisan tender sa rokom prijave do 1. marta 2019. godine. Usljed žalbenog postupka kineskog konzorcija „CNEEC-RIKO“ tenderska procedura je obustavljena, te je konzorcij podnio tužbu Sudu BiH.

Ono što ostaje otvoreno pitanje, je da li će u narednom periodu preduzeće „HE Dabar“ potpisati ugovor sa pobjednikom prethodnog tendera te platiti odštetu drugom konzorciju, ili će se pak i dalje čekati na odluku Suda BiH o sudbini projekta predloženog još 2011. godine.

Inače, realizacija projekta „Gornji Horizonti“ započela je 2016. godine, a investitor je kineska kompanija China International Water and Electric Corporation. Ključni objekti višenamjenskog sistema „Gornji Horizonti“ su HE Nevesinje koja koristi vode akumulacije Zalomka i upušta ih u akumulaciju Nevesinje; HE Dabar koja koristi vodu iz akumulacije Nevesinje i prevodi vode rijeke Zalomke u Dabarsko polje; kanal kroz Dabarsko polje; derivacioni tunel koji povezuje Dabarsko i Fatničko polje; i derivacioni tunel koji povezuje Fatničko polje sa Bilećkom akumulacijom HE Bileća.


U julu 2020. godine, mediji su objavili da je probijen dio dovodnog tunela za buduću hidroelektranu “Dabar”. Tada je rečeno da je  probijeno 10,5 kilometara tog dovodnog tunela koji je ukupne dužine 12,2 kilometara te je preostalo bušenje još 1.700 metara tunela.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!