Ispunjeno manjim dijelom

Proizvodnja mesa i mlijeka

Partije: SDA | Oblasti: Ekonomija

Opredjeljeni smo za odlučan pristup rješavanju problema u poljoprivredi (…) /Radi ostvarivanja navedenih ciljeva podržat ćemo:• proizvodnju mesa i mlijeka kao “motora” razvoja agrara,

Obrazloženje

U prve dvije godine rada Vlade FBiH nisu zabilježene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Vlada FBiH u tehničkom mandatu donijela je Odluku o usvajanju Strategije povećanja konkurentnosti i privlačenja ulaganja u vrijednosne lance mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i povrća u Federaciji Bosne i Hercegovine u periodu 2014.- 2020, na 146. sjednici, održanoj 30.12.2014. U saopštenju sa sjednice navedeno je da bi rezultat provedbe ove strategije trebao biti identifikacija i pojednostavljenje administrativnih postupaka vezanim za uvoz i izvoz u ovim sektorima poljoprivrede, te izmjena pravnih akata s ciljem efikasnijeg usmjeravanja poticaja, subvencija i garancija u skladu s najboljim praksama. Predložena je i uspostava Odbora za praćenje realizacije Strategije, te uključivanje svih zainteresiranih u povećanje konkurentnosti i privlačenje ulaganja u ove sektore.

 

U Izvještaju o radu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u 2015. godini, u okviru strateškog cilja “Zaštita zdravlja životinja i proizvodnja sigurnog proizvoda životinjskog porijekla / očuvanje okoliša”, bila je predviđena izrada dva zakona čije je prednacrte (Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima i Zakona o veterinarstvu) ministarstvo objavilo tek sredinom marta 2016. godine. Ministarstvo u izvještaju navodi da je većina aktivnosti realizirana, pri čemu je značajan rezultat u oblasti veterinarstva priprema objekata vezano za ispunjenje veterinarsko-zdravstvenih uslova za odobravanje za izvoz u EU proizvoda životinjskog porijekla (6 objekata iz Federacije BiH: Milkos Sarajevo, Mljekara Livno, Meggle Bihać, Eko- sir Puđa Livno, Eurofood Sarajevo i Poljorad Travnik). Navedeno je da je na efikasnost i potpunost realizacije strateškog i operativnih ciljeva u oblasti veterinarstva uticalo to što nije pravovremeno završen postupak donošenja novog državnog Zakona o veterinarstvu i Zakona o hrani, što je prouzrokovalo nemogućnost usklađivanja federalnih propisa iz oblasti veterinarstva i primjenu novih direktiva EU u ovoj oblasti (nemogućnost donošenja Programa kategorizacije objekata).

 

Na 13. sjednici Vlade FBiH, 02.07.2015, usvojena je Odluka kojom je usvojen Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava “Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu” utvrđene Budžetom Federacije BiH za 2015. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 65.800.000 KM; te Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava “Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – Poticaj za veterinarstvo”, utvrđen Budžetom FBiH za 2015. godinu u iznosu od 2.500.000 KM, koliko je iznosio i u 2014. godini.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!