Djelimično ispunjeno

Programi zapošljavanja za teže zapošljive kategorije

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Socijalna politika

Programi zapošljavanja za žene žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, teže zapošljive kategorije nezaposlenih.

 

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi obećanja su djelimično ispunjeni.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Početkom decembra 2020. godine Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanje strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevo u KS za 2020. godinu. U okviru tih mjera planiran je Program sufinansiranja zapošljavanja pod nazivom „Posao za sve“, u okviru kojeg je planirano zapošljavanje 529 osoba. Prednost pri zapošljavanju će imati socijalno osjetljive kategorije. Za realizaciju ovog programa planirano je 5.086.934 KM.

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je 31. 12. 2020. liste poslodavaca koji ispunjavaju uslove za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja „Posao za sve“, po javnom pozivu od 9. decembra 2020.
Prednost u zapošljavanju imat će nezaposleni demobilisani borci i djeca demobilisanih boraca, šehidske porodice, ratni vojni invalidi, djeca RVI koji imaju 100% procenat invalidnosti, djeca dobitnika najvećih ratnih priznanja, civilne žrtve rata, osobe koje su na evidenciji nezaposlenih najmanje 24 mjeseca prije objave javnog poziva, bivši štićenici domova za djecu bez roditeljskog staranja, liječeni ovisnici o psihoaktivnim supstancama, Romi, osobe koje ostvaruju pravo na dječiji dodatak i njihova djeca, lica sa invaliditetom i lica koja ostvaruju pravo na novčanu naknadu za vrijeme čekanja na zaposlenje, samohrani roditelji i njihova djeca, korisnici javnih kuhinja, osobe sa statusom člana domaćinstva u kojem nijedan član nije zaposlen, kao i nezaposlene osobe iz savjetodavnog procesa, u kojem imaju individualni plan zapošljavanja sačinjen od strane savjetodavca u birou.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!