Započeto

Program finansijske pomoći osnovnim školama za održavanje i popravku školskih objekata

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Program finansijske pomoći osnovnim školama za održavanje i popravku školskih objekata, kroz koji se svake godine renovira jedan broj dotrajalih toaleta, unutrašnje i vanjske bravarije i dr.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024. "Nastavljamo zajedno"

Početkom novembra 2023. godine obnovljeni su ulazni hol i svlačionice u OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” u naselju Otoka, pored fiskulturne sale koja je rekonstruisana u proteklom periodu, a čije je radove finansirala Općina Novi Grad Sarajevo sredstvima od 76.190,34 KM. U sklopu radova, osim hola, rekonstruisane su i dvije svlačionice uz fiskulturnu salu s pripadajućim sanitarnim prostorijama, gdje je demontirana i uklonjena postojeća sanitarna oprema, zidne i podne obloge, zamijenjene vodovodne, kanalizacione i elektro instalacije, izrađene nove podne i zidne obloge te ugrađeni novi sanitarni elementi i galanterija. Zamijenjena su i postojeća rasvjetna tijela novim, u skladu s projektovanom fotometrijom.

Općina Novi Grad provela je proceduru javne nabavke za izbor najpovoljnijeg izvođača radova te je odabrani izvođač firma GD KONSTRUKCIJE d.o.o. Mostar. Vrijednost ugovorenih radova je 164.000 KM, a sredstva je obezbijedilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. Općina Novi Grad Sarajevo obezbijedila je finansijska sredstva za izradu projekta, investiciono-tehničku dokumentaciju i provedbu procedure javne nabavke.

Realizacija projekta rekonstrukcije fiskulturne sale u Osnovnoj školi “Mehmedalija Mak Dizdar” na Otoci, koja nije obnavljana od 1994. godine i duži je period u lošem stanju, dogovorena je u oktobru 2021. godine, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo. Ugovor za izvođenje radova potpisan je s firmom Kolinvest d.o.o., koja je procedurom javne nabavke izabrana za izvođača radova.

U okviru realizacije ovog projekta izvršit će se zamjena stare, dotrajale i oštećene podloge od vinaz ploča i postavljanje nove PVC sportske elastične podne obloge sa visokokvalitetnim karakteristikama, a shodno evropskim i ostalim standardima, koji važe za ovakve objekte. Također će se izvršiti molersko farbarski radovi.

Saopćenje Općine Novi Grad Sarajevo, 13.10.2021.

Početkom novembra 2023. godine također je izvršeno poboljšanje postojeće rasvjete ugradnjom nove LED rasvjete u blizini škola i vrtića u naseljima Dobroševići, Naselje heroja Sokolje, Briješće, Buča Potok, Otoka, Švrakino Selo, Alipašino Polje B i C faza, Saraj-Polje, Olimpijsko i Dobrinja D.

Krajem aprila 2023. godine, iz Općine je saopćenoda je na OŠ “Osman Nuri Hadžič” postavljena nova stolarija, što je dio druge faze projekta utopljavanja škole. Tokom prve faze projekta zamijenjena je stolarija u prizemnom dijelu objekta i na spratu, te s obje strane ulaza u objekat.

Sredstva za sufinansiranje izgradnje, rekonstrukcije i investicionog održavanja školskih objekata planirana su već Nacrtom budžeta za 2023. Godinu.

Budžetom za 2023. godinu predviđeno je 350.000 KM za stavku Rekonstrukcija prilaza osnovnih škola na području Općine (trotoari, rasvjeta, proširenje saobraćajnica, horizontalna i vertikalna signalizacija), dok je za istu stavku predviđeno 400.000 KM u 2022. godini. Nacrtom Budžeta za 2024. godinu planirano je 200.000 KM za ovu stavku.

Istinomjer također zasebno prati obećanje “Dogradnja Osnovne škole ‘Behaudin Selmanović'”, koje je ispunjeno krajem januara 2023. godine.

Za podršku osnovnim školama s prostora Novog Grada općinska uprava je 2021. godine iz budžeta izdvojila 100.000 KM. Izdvojena sredstva usmjerena su na održavanje školskih objekata, proširenje kapaciteta produženog boravka, obnovu dotrajalih toaleta, sanaciju oštećenog krova, zamjenu elektroinstalacija i radijatora te za opremanje kabineta i obnovu rasvjete i druge hitne intervencije. S tim u vezi, načelnik Efendić je 25. augusta 2021. godine s predstavnicima 13 osnovnih škola potpisao sporazum o zajedničkoj saradnji na realizaciji navedenih projekata.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!