Ispunjeno većim dijelom

Privredni rast u Republici Srpskoj

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Suština je da svim sredstvima koja su na raspolaganju kreiramo politike koje će obezbijediti ekonomski rast. Prostora za vidan napredak ima u svim oblastima naše privrede. Za to treba maksimalna posvećenost i ambijent koji ćemo kreirati izmjenama u oblasti fiskalne i poreske politike, zatim podsticaji privrednom rastu, ali i daleko snažnije uključivanje države u privredni rast kroz propise koje donosi. To se sve nalazi u našem dokumentu “Vizija Srpske 2018 – 2026”.

Izvor: socijalisti.ba

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, usvojenom na 8. sjednici Vlade RS, predviđeno je da poreska osnovica bude umanjena 100% za ulaganja u opremu i postrojenja. Drugim riječima, sredstva koja preduzeća reinvestiraju u opremu i postrojenja bila bi oslobođena oporezivanja. Usvajanje ovog zakona bi rasteretilo privredu i otvorilo mogućnost za značajan razvoj postojećih preduzeća, i kreiranje novih radnih mjesta. 

Nacrtom Zakona o unutrašnjem platnom prometu predlaže se formiranje Registra računa i fizičkih lica kao jedinstvene elektronske evidencije i centralne baze podataka o otvorenim novčanim računima fizičkih lica u bankama, u skladu sa direktivama Evropske unije. Uvođenje Registra olakšalo bi poslovanje preduzećima, te unaprijedilo sprovođenje postupka prinudne naplate potraživanja za novčanim sredstvima, pruživši veću zaštitu povjeriocima.

Na 21. Sjednici Vlade RS, utvrđen je prijedlog novog zakona o fiskalnim kasama, koji za cilj ima povećanje kontrole nad platnim prometom u RS, u cilju suzbijanja sive ekonomije. Na 29. sjednici Vlade RS, iz jula 2019. godine, utvrđeni su prijedlozi seta zakona koji se odnose direktno na registrovanje poslovnih subjekata, te će se od sada ukidati potreba za fizičkm kopijamadokumenata o identitetu, stanju poreskih obaveza i zaštitnoj mjeri zabrane obavljanja djelatnosti koje će se obavljati elektronskim putem. Također, registrovanje firme će se moći obavljati elektronskim putem, uz značajno smanjenje troškova. 

Uz to, 28. novembra 2019, na 48. sjednici Vlade RS, utvrđen je Nacrt zakona o sporazumnom vandusdskom finansijskom restruktuiranju, što bi uveliko olakšalo stečajne procese unutar entiteta, kao i prevazilaženje poteškoća u ispunjavanju finansijskih obaveza od strane nesolventnih kompanija koje posluju na području RS. 

Vlada Republike Srpske utvrdila u septembru 2020. godine Nacrt zakona o slobodnim zonama Republike Srpske i uputila ga uz parlamentarnu proceduru.

Ovim zakonom trebali bi biti uređeni uslovi za osnivanje i rad slobodnih zona, djelatnosti koje se mogu obavljati u slobodnoj zoni i uslovi za njihovo obavljanje, kao i prestanak rada slobodnih zona. Osnovni razlog za donošenje Zakona o slobodnim zonama Republike Srpske je uspostavljanje i funkcionisanje slobodnih zona u Republici Srpskoj. Prema navodima Vlade RS, efikasno poslovanje slobodnih zona trebalo bi doprinijeti poboljšanju poslovnog okruženja i povećanju konkurentnosti kao osnova za privlačenje investicija. Isto tako, kroz rad slobodnih zona trebalo bi biti omugućeno bolje iskorištavanje industrijskih potencijala, stvaranje uslova za uvođenje novih tehnologija i otvaranje novih radnih mjesta.

U novembru je profunkcionisao i Registar podsticaja i kojem je Istinomjer pisao.

Registar podsticaja dostupan je na adresi https://regpodsticaja.vladars.net, i to u vidu dva portala, prvi kao javni portal Registra podsticaja, koji je dostupan svima i koji sadrži informacije o Registru podsticaja, aktuelnim javnim pozivima i dostupnim podsticajima koji stoje na raspolaganju zainteresovanim korisnicima. Drugi, administrativni portal Registra podsticaja je dostupan isključivo za registrovane korisnike, odnosno ovlaštene osobe na nivou institucija. Nakon što u potpunosti bude završen unos podataka u elektronsku bazu, Registar podsticaja će omogućiti javni uvid o dodijeljenim sredstvima za podsticaje.

Ministarstvo privrede i preduzetništva RS-a, 24.11.2020.

Na 96. sjednici Vlade RS, s ciljem smanjenja parafiskalnih nameta i opterećenja privrede, utvrđeni su prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim republičkim taksama, Zakona o komunalnim taksama i Zakona o administrativnim taksama. 

Veza s obećanjima Razvoj industrijske proizvodnje, Privlačenje investicija i Stvaranje preduslova za uspješnu politiku razvoja.

Kada je riječ o privredi Republike Srpske, Blagojević kaže da je zabilježen rekordan rast izvoza u odnosu na 2020. godinu, ali i da ta godina nije potpuno mjerodavna s obzirom na pandemiju virusa korona.

– Izvoz i prihodi prevazišli su 2018. godinu, a ta godina je do tada bila rekordna u različitim parametrima. Prevazišli smo po različitim parametrima 2018. godinu i ta godina treba da bude referentna za poređenje i posmatranje naše privrede – rekao je Blagojević.

Tokom 2021. godine Republika Srpska je imala rast industrijske proizvodnje veći za 12,1 odsto u odnosu na 2020. godinu, rekao je novinarima Darko Milunović, v.d. direktora Republičkog zavoda za statistiku.

Istakao je da je u odnosu na 2019. godinu i period prije pandemije virusa korona, Republika Srpska u prošloj godini imala rast industrijske proizvodnje od 4,7 odsto.

Istakao je da je prosječna plata u Srpskoj nakon oporezivanja za prošlu godinu iznosila 1.004 KM i u odnosu na 2020. godinu, te je veća za približno pet odsto, dok je realno veća za 3,2 odsto, ako se uzme i prisutna inflacija.

Dodao je da je ukupan broj zaposlenih u RS na dan 30. septembar 2021. godine bio 282.702 radnika ili više za 7.344 u odnosu na mart iste godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!