Uvođenje pristupačne zdrave ishrane u odgojne i obrazovne ustanove.
Pristupačna zdrava ishrana u odgojnim i obrazovnim ustanovama
Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Obrazovanje
Obrazloženje
U toku mandata Vlade KS zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja, čime je obećanje ispunjeno manjim dijelom.
Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022., Ekspoze premijera
Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS saopćeno je da će firma MCE-M Consulting & Engineering d.o.o. Sarajevo, na uzorku od deset osnovnih škola s produženim boravkom i vlastitom kuhinjom za pripremu obroka za učenike, pripremiti stručnu analizu svih procesa, od prijema i čuvanja namirnica do pripreme i posluživanje hrane i njihove usklađenosti sa zakonskim aktima i obavezama. Pored toga, na uzorku od pet osnovnih škola bez produženog boravka preporučit će se nekoliko mogućnosti bolje organizacije ishrane i posluživanja dnevnog obroka učenicima, a izbor škola za provođenje analiza izvršen je na način da budu zastupljene sve općine u Kantonu Sarajevo, kao i na osnovu ukupnog broja učenika u školi.
Želimo utvrditi da li primjenjujemo sve propisane sigurnosne aspekte koji podrazumijevaju pripremu i serviranje hrane za učenike osnovnih škola. Konceptu ishrane učenika pristupamo vrlo ozbiljno i on je sastavni dio reformskih procesa u ovoj oblasti. Ove analize i stručne studije pomoći će nam da dođemo do optimalnih rješenja u ovoj oblasti.
Naida Hota-Muminović, 6.10.2021.
Nakon pregleda i analize, predložit će se opcije za bolju organizaciju i optimizaciju procesa uspostave HACCP standarda u osnovnim školama, kao i prijedlog rješenja za trajno održavanja HACCP-a i minimalnih higijenskih i zdravstvenih uslova neophodnih za posluživanje zdrave i sigurne hrane koja je prilagođena nutritivnim potrebama učenika u osnovnim školama, te optimalnu organizaciju nabavke, transporta i čuvanja namirnica.
Implementacija HACCP sistema i njegovo redovno provođenje će omogućiti posluživanje zdravstveno ispravne hrane, kako sadašnjim tako i budućim korisnicima školskih kuhinja, koje imaju implementiran ovaj sistem. Na tržištima Evropske unije i Svjetske trgovinske organizacije HACCP sistem je postao obavezujući od 1. januara 2006. godine (Council Directive 93/43/EEC). Zakonska regulativa gotovo svih razvijenih zemalja obavezuje proizvođače hrane u tim zemljama da uvedu sistem HACCP. Donošenjem Pravilnika o higijeni hrane HACCP postaje obavezan sistem samokontrole za sve subjekte u BiH koji posluju sa hranom.
Saopćenje Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, 6.10.2021.
Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.