U progresu

Unaprijeđenje osnovne infrastrukture

Opštine: Ilidža

Osnovna infrastruktura (voda, kanalizacija, struja, asfalt, rasvjeta) bit će naš prioritet u naredne četiri godine. Uradit ćemo mapiranje potreba i osigurati da svaki građanin Ilidže ima pristup vodi s česme i priključku za struju, te maksimizirati pristup kanalizacionoj mreži.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Iz Općine Ilidža su za Istinomjer 12. decembra 2021. godine naveli da je “osiguranje pristupa vodovodnoj i kanalizacionoj infrastrukturi svim građanima Ilidže jedan od ključnih prioriteta i navedena problematika je bila u fokusu općinskog načelnika od momenta preuzimanja mandata”.

U općinskom odgovoru stoji da su “tokom 2021. godine osigurana finasijska sredstva od preko 2.000.000 KM za vodosnadbijevanje i kanalizacionu infrstrukturu, te je vršen konstantan pritisak kako bi se u saradnji sa Vodovodom i kanalizaciom riješili dugogodišnji projektni problemi koji su preduslov za realizaciju značajnih infrastrukturnih projekata (Butmir, Sokolović-Kolonija, Osijek, Otes).”

“Međutim”, pojašnjavaju iz Općine, “obzirom da rješavanje ove problematike zahtijeva značajna finansijska sredstva koja prevazilaze budžetske kapacitete općine, čak i u mandatnom periodu, Općina Ilidža je kandidovala više projekata na javni poziv Federalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, za drugu fazu WATSAN projekta, putem kojeg bi se proporcionalno osigurala sredstva iz kreditnog zaduženja, granta i samofinasiranja pod izuzetno povoljnim uvjetima”.

Prema izvještaju o izvršenju budžeta Općine Ilidža za 2021. godinu, za izgradnju i rekonstrukciju kanalizacione mreže po mjesnim zajednicama uz učešće građana utrošeno je 865.248,42 KM, a  za asfaltiranje ulica po mjesnim zajednicama uz učešće građana 392.116,63 KM.

Nakon sprovedene javne nabavke za izgradnju kolektora u MZ Rakovica u Općini Ilidža, općinski načelnik Nermin Muzur saopćio je 12. jula 2022. godine da je potpisan ugovor o izgradnji kolektora. Par mjeseci kasnije, u novembru 2022. godine, načelnik Muzur saopćio je da postavljanjem poklopaca na šahtovima i snimanjem kanalizacionih cijevi završena prva faza izgradnje kanalizacionog kolektora u Rakovici.

Prema izvještaju o izvršenju budžeta Općine Ilidža za 2022. godinu, za izgradnju i rekonstrukciju kanalizacione mreže po mjesnim zajednicama uz učešće građana utrošeno je 772.629,76 KM, a  za asfaltiranje ulica po mjesnim zajednicama uz učešće građana 275.499,78 KM.

Tokom 2022. i 2023. godine vršeni su radovi na instalaciji novih kanalizacionih mreža u u naseljima Osjek, Butmir, Blažuj, Osjek, Vlakovo i drugim naseljima.  

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!