Započeto

Prevenciju i borba protiv svih oblika radikalizma i ekstremizma

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Pravna država

Prevenciju i borbu protiv svih oblika radikalizma i ekstremizma, na institucionalan način i uz vođenje računa o zaštiti ljudskih prava i suzbijanja svih vrsta zloupotreba, manipulacija i revanšizama.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je u februaru 2023. godine usvojilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

U martu 2023. godine VMBiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjskih poslova u vezi učestvovanja BiH u regionalnim projektima za ublažavanje hemijsko-biološko-radiološko-nuklearnih (HBRN) rizika koja sadrži listu projekata u kojima BiH učestvuje i doprinosi regionalnoj i vlastitoj sigurnosti i pripravnosti te postiže benefite u jačanju kapaciteta za odgovor na različite sigurnosne rizike, uključujući terorizam. Istog mjeseca usvojena je i Dopuna Procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u BiH za period 2022. – 2024. godine i Akcioni plan za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u BiH za period 2022. – 2024. godine.

Također, BiH je trenutno u fazi ispunjavanja dva MONEYVAL upitnika o tehničkoj usklađenosti i efikasnosti. Nakon što upitnici budu dostavljeni MONEYVAL-u, uslijedit će posjet njihovih eksperata BiH koji je najavljen za februar 2024. godine.

U oktobru 2023. godine Vijeće ministara BiH donijelo je i Odluku o formiranju Koordinacijskog tijela za praćenje implementacije Strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma i njom predviđenih akcijskih planova za razdoblje 2021. – 2026. godine.

Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH, čiji je predlagač Vijeće Ministara BiH, usvojen je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u decembru 2023. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!