U progresu

Povećanje osnovnih mehanizama zaštite prirode

Opštine: Ilidža

Povećat ćemo osnovne mehanizme zaštite prirode.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Od 30. maja do 3. juna 2022. godine u Općini Ilidža organizovana je koordinirana akcija čišćenja u svih 16 mjesnih zajednica. 

FOTO: Općina Ilidža

Općina Ilidža se 8. februara 2021. godine pridružila regionalnom projektu “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”. Ova je općina jedna od četiri lokalne zajednice u BiH izabrane u okviru projekta koji provodi kompanija Ekopak u saradnji s KJKP Park i Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju – GIZ. U sklopu projekta, Općini je uručeno 50 kontejnera za prikupljanje staklene ambalaže, a tokom 2021. godine prikupljeno je 115% više staklene amalaže nego u 2020. godini.

Iz općinske uprave naveli su da je u sklopu istog projekta mnogo urađeno i na infrastrukturi za prikupljanje staklene ambalaže, a od 190 specijalnih kontejnera – tzv. zvona za odlaganje staklenog ambalažnog otpada, 50 ih je postavljeno na frekventna mjesta na području općine. Također, implementirana je i promocija projekta u kojoj su građani informisani i edukovani o načinu odlaganja staklene ambalaže, a posebna pažnja posvećena je ugostiteljskim objektima koji su uključeni u realizaciju projekta.

Općina Ilidža je od 30. maja do 3. juna 2022. godine organizovala koordiniranu akciju čišćenja u svih 16 mjesnih zajednica. Organizatori su apelovali na građane da, u skladu s planom čišćenja, kabasti otpad odlažu isključivo na ustaljenim lokacijama za odlaganje u mjesnim zajednicama kojima pripadaju.

Načelnik Nermin Muzur krajem jula 2022. godine najavio je da će u Mjesnoj zajednici Stupsko brdo u saradnji s KJKP RAD Sarajevo u narednom periodu biti podijeljeno više od 300 kanti za prikupljanje otpada u individualnim stambenim objektima.

Načelnik Muzur saopćio je 15.3.2023. godine da je u Mjesnoj zajednici Blažuj u prethodnom periodu podijeljeno 70 setova kanti za dvolinijski odvoz smeća.

Dvodnevna akcija proljetnog čišćenja izletišta Stojčevac provedena je sredinom marta 2023. godine, čime je, između ostalog, izvršeno uređivanje šetnica i zelenih površina, prikupljanje smeća i lišća te obrezivanje stabala. 

Krajem marta 2023. godine izvršena je sanacija obale i čišćenje dijela rijeke Dobrinje, te čišćenje Rakovičkog potoka. 

Od 23. do 27. maja 2023. godine organizovana je velika proljetna akcija čišćenja na području općine Ilidža u svih 16 mjesnih zajednica, s fokusom na uređenje zaraslih površina i uklanjanje divljih deponija.

Podjelom kanti za smeće tokom velike akcije čišćenja u maju 2023. godine u Mjesnoj zajednici Stup II uveden je trolinijski sistem prikupljanja otpada. Set koji čine tri kante za smeće, u sklopu implementacije četvrte faze projekta “Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo”, dobila su 1.464 domaćinstva.

Proširenje dvolinijskog, odnosno trolinijskog sistema prikupljanja i odvoza otpada nastavljeno je podjelom kanti za smeće u Mjesnoj zajednici Vreoca u novembru 2023. godine, kada je oko 100 domaćinstava dobilo nove kante. Iduće sedmice, naveli su iz Općine Ilidža, izvršena je i podjela kanti za prikupljanje otpada u Mjesnim zajednicama Stup (300 domaćinstava) i Sokolović Kolonija (400 domaćinstava). 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!