Ispunjeno manjim dijelom

Povećanje broja parking mjesta

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Ekonomija

Probleme mirujućeg saobraćaja riješiti zajedno sa lokalnim zajednicama izgradnjom podzemnih garaža, te pokrenuti aktivnosti za projektovanje i izgradnju montažnih garaža i povećanje broja uličnih parkinga. (…) Investiranje u izgradnju novih i nadogradnju postojećih parking prostora u svim dijelovima grada, izgradnja podzemnih i montažnih garaža u suradnji sa Općinama. Provođenje javne nabavke za izgradnju podzemne garaže G3 kod Hitne pomoći. Završetak radova garaže na Bjelašnici. Razviti aplikaciju Smart parking za pametno parkiranje i pračenje slobodnih parking mjesta uz mogućnost rezervacije parking mjesta. Uraditi eleborat postojećih garaža u saradnji sa KJKP Rad i iste dovesti na funkcionalan nivo. Iskoristiti postojeće jednosmjerne ulice sa dvije saobraćajne trake za dodatna parking mjesta. U saradnji sa Općinama pokrenuti aktivnosti zagarantovanog parkinga za stanare.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

U rebalansu Budžeta KS za 2020. godinu za izgradnju i ulaganje u otvaranje novih parkirališta i javnih garaža u Kantonu Sarajevo izdvojeno je 5.000.000 KM.

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo 22. aprila 2020. godine je objavio poziv za izvođača radova na izgradnji Javne kolektivne garaže G3 u ulici Kolodvorska u Općini Novo Sarajevo, a Ugovor o izvođenju radova na izgradnji garaže potpisan je 22. jula 2020. godine je sa izvođačem radova kompanijom “Unigradnja“. Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 6 miliona KM. Iznos od 4,4 miliona KM će izdvojiti Kanton Sarajevo, dok će Opština Novo Sarajevo učestvovati u projektu sa 1,5 miliona KM vrijednim zemljištem.

Bitno je napomenuti da je zajednička javna nabavka Općine i Kantona doprinijela da ćemo za četiri mjeseca imati nova parking mjesta.

Adi Kalem, 20. juli 2020.

Mjesec dana nakon ove najave, radovi na izgradnj G3 garaže su započeli. Ova garaža će se graditi na već postojećem parkingu, “preko puta objekta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, ispod koje su planirane još dvije podzemne etaže”. Umjesto dosadašnjih 40-ak mjesta na ovom pakingu, građani će na raspolaganje dobiti 165 parking mjesta, a “garaža će obuhvatiti oko 4.000 kvadratnih metara korisne površine”.

Još jednom je istaknuto da je “Ugovorom i projektom planirano da se do 15. novembra ove godine okončaju radovi na izgradnji garaže, te da će se tada građanima na upotrebu staviti novih 165 parking mjesta na ovom vrlo frekventnom području općine i Kantona”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!