U progresu

Poticanje izvrsnosti, prekvalifikacije i cjeloživotnog učenja

Opštine: Ilidža

Poticat ćemo izvrsnost, prekvalifikaciju i cjeloživotno učenje, a sve s ciljem kako bismo sistem učinili kvalitetnim, konkurentnim i usporedivim s najuspješnijima u svijetu. Insistirat ćemo na znanjima i vještinama budućnosti.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Općinski načelnik Nermin Muzur priredio je krajem 2021. godine prijem za dobitnike priznanja Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu s područja općine Ilidža, te im uručio novčane nagrade u iznosu od po 1.000 KM za ostvareni uspjeh.

Načelnik Muzur 14. februara 2022. godine u Multifunkcionalnoj sali Općine Ilidža ugostio je ilidžanske sportiste koji su kroz ostvarene rezultate u protekloj godini ostvarili pravo na novčane nagrade. Među 60 nagrađenih ilidžanskih sportista bili su isključivo osvajači medalja na državnim prvenstvenima i međunarodnim takmičenjima te oni koji imaju reprezentativni status, a isplaćene su im novčane naknade od 300 KM. 

Početkom 2023. godine načelnik Muzur ugostio je osam dobitnika zlatnih i srebrenih značaka Univerziteta u Sarajevu, a tom prilikom uručene su im i novčane nagrade od po 1000 za srebrene, odnosno 1.500 KM za zlatne značke. Osim studenata, Općina je tom prilikom nagradila i 50 učenika osnovnih i srednjih škola koji su na kantonalnim, federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima “demonstrirali visok nivo znanja i Ilidžu predstavili u najboljem svjetlu”.

U januaru 2023. godine iz Općine Ilidža su izvijestili da su na prijemu kod načelnika nagrađeni sportisti koji su vrhunskim rezultatima na međunarodnoj sceni na pravi način prezentovali Ilidžu i Bosnu i Hercegovinu.

U augustu 2023. godine Općina Ilidža realizovala je Javni poziv ustanovama, centrima za obuku i poslodavcima za učešće u programu investiranja u obuku, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju nezaposlenih osoba, u svrhu dodatnog osposobljavanja nezaposlenih lica, usklađivanja njihovog znanja i vještina sa stvarnim potrebama tržišta rada i zapošljavanje nezaposlenih lica sa područja općine Ilidža. 

Općinsko vijeće Ilidža donijelo je 24.11.2021. godine Odluku o dodjeli stipendija talentovanim učenicima i studentima u školskoj/akademskoj 2021/2022. godini, prema kojoj je za stipendiju odabrano 446 učenika srednjih škola i redovnih studenata visokoškolskih ustanova Univerziteta u Sarajevu. Iduće godine Općinsko vijeće donijelo je Odluku o dodjeli stipendija talentovanim učenicima i studentima u školskoj/akademskoj 2022/2023. godini, prema kojoj je stipendiju dobilo 373 učenika/ca i studenata/ica. 

Prema izvještaju o izvršenju budžeta Općine Ilidža za 2022. godinu, za implementaciju programa prekvalifikacije i dokvalifikacije utrošeno je 1.000 KM. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!