Djelimično ispunjeno

Postavljanje taktilnih traka i zvučne signalizacije na raskrsnicama

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Ekonomija

Taktilne trake i zvučna signalizacija za slijepa i slabovidna lica. U saradnji sa općinama maksimalan angažman na postavljanju taktilnih traka i zvučne signalizacije na raskrsnicama, koje će se raditi u fazama.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi obećanja su djelimično ispunjeni.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Sredinom juna 2020. godine Ministarstvo saobraćaja KS obavijestilo je javnost da realizira projekt za olakšano kretanje slijepim i slabovidnim osobama na području užeg lokaliteta naselja Skenderija nakon što su ranije identični projekti realizirani u naseljima Socijalno, Pofalići i Nedžarići. Vrijednost ovog projekta iznosi 230.000 KM, a rok za izgradnju je 120 dana.

Objekti obuhvaćeni ovim projektom su: raskrsnice ulica Hiseta – Valtera Perića – Hamze Hume – Obala Kulina Bana; raskrsnica ulica Obala Kulina Bana – Reisa Džemaludina Čauševića – Eiffelov most i raskrsnica ulica Terezija – Skenderija – Hamdije Kreševljakovića – Most Skenderija. Obuhvaćeni prostor predstavlja svojevrsnu sabirnicu između tramvajskog stajališta u ulici Obala Kulina Bana, trolejbuskih stajališta u ulicama Hamdije Kreševljakovića, Terezija, Alipašina i Hamze Hume, ali i drugih objekata.

Saopćenje, Vlada KS, 12. juni 2020.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Adi Kalem istakao je kako su se “nakon svih dobijenih dozvola za prokop saobraćajnice i trotara, stvorili uslovi za pokretanje gradilišta i ugradnju taktilnih traka i zvučne saobraćajne signalizacije na ovom lokalitetu”.

Cilj nam je postizanje povećanja mobilnosti i pristupačnosti za slijepe i slabovidne osobe na ovom lokalitetu. S obzirom na to da se sjedište Udruženja slijepih Kantona Sarajevo nalazi u neposrednoj blizini, u ulici Podgaj, nastojimo da im omogućimo lakše kretanje.

Adi Kalem, 12. juni 2020.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!