Započeto

Posebne ture vezane za različite periode opštinske historije

Opštine: Ilidža

Napravit ćemo posebne ture vezane za različite periode naše historije, uz obnovu kulturno-historijskih spomenika.

Obrazloženje

Tokom prve tri godine mandata zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

U martu 2023. godine Općina Ilidža obilježila je 30. godišnjicu Kotoračke bitke uz prigodan kulturno-historijski program. Uz historijski čas, koji je održan ispred Mjesne zajednice Donji Kotorac, manifestaciju “Dani kotoračkih bitaka” recitalima i muzičkim numerama uveličali su učenici Druge osnovne škole, Četvrte osnovne škole, Pete osnovne škole, Osme osnovne škole “Amer Ćenanović” i Četvrte gimnazije.

Nakon kratkog prekida uzrokovanog pandemijom koronavirusa, Općina Ilidža je 2023. godine nastavila organizovati posjete učenika/ca osnovnih škola Tunelu spasa. U više smjena 726 učenika/ca devetih razreda i 35 nastavnika/ca osnovnih škola s područja općine Ilidža posjetili su Tunel spasa u periodu od 11. do 24. maja 2023. godine.

Početkom maja 2023. godine okončani su radovi na projektu markacije staza na planini Igman koje vode ka Hrasničkom stanu, kao i postavljanju informativnih tabli i hladnjaka. Kako su naveli iz Općine, “informativne table će svim posjetioca ponuditi mogućnost da nauče nešto više o samoj planini, a posebno o njenoj važnosti za opstanak naše domovine”.

Na početku Velike Aleje 23.10.2023. godine svečano je otvoren obnovljeni Veliki park. U sklopu manifestacije, Javna ustanova Muzej Sarajevo, u saradnji sa Općinom Ilidža, upriličila je izložbu “Sarajevo 1878. – 1918.”, a koja je dala prikaz kulturno-historijskog naslijeđa u pomenute četiri decenije. Kroz izložbu je tematizirana i službena posjeta Sarajevu prijestolonasljednika Austro-Ugarske Monarhije Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije, koji su odsjeli upravo na Ilidži. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!