Djelimično ispunjeno

Politike javnog zdravstva

Opštine: Centar Sarajevo

Mladi i zdravlje, reproduktivno zdravlje, planiranje porodice i razvoj su prioriteti politike javnog zdravstva.

Obrazloženje

Krajem 2018. godine održana je tematska sjednica OV Centar na kojoj je ukazano na problem deficita medicinskih kadrova, a istaknuto je i da već godinama nema adekvatne kadrovske politike u zdravstvu i pravovremenog planiranja.

Izvor: Projekti i programski ciljevi Nedžada Ajnadžića

U svom obraćanju vijećnicima općinski načelnik Nedžad Ajnadžić je naglasio da se ova lokalna zajednica, na godišnjem nivou izdvaja između 200.000 i 250.000 konvertibilnih maraka za nabavku neophodnih medicinskih aparata, opreme i vozila za potrebe zdravstvenih ustanova u Sarajevu, ali i za pomoć drugim općinama u Bosni i Hercegovini gdje je povratnička populacija. Također je kazao da je Općina Centar uložila 250 hiljada maraka u kupovinu poslovnog prostora u objektu u Bolničkoj ulici gdje bi bila smještena ambulanta porodične medicine Višnjik.

Kako je navedeno u saopštenju nakon sjednice, Općinsko vijeće je usvojilo nekoliko zaključaka:

Od Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Doma zdravlja, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za zaštitu žena i materinstva, zatraženo je da obezbijede adekvatnu kadrovsku popunjenost svih organizacionih jedinica koje djeluju na području općine Centar. Predloženo je i pravovremeno primanje ljekara i ostalog medicinskog osoblja kako bi se u budućnosti prevenirao deficit kadra. Općinsko vijeće također traži od svih zdravstvenih ustanova na području Centra da se u apsolutnom obliku poštuje definisano radno vrijeme.

Osim toga provodi i razne programe iz oblasti zdravstvene zaštite, što je takođe bilo jedno od Obećanja Nedžada Ajnadžića.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!