Nije započeto

Pojednostavljivanje porezne regulative i porezno rasterećenje rada

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Ekonomija

Radit ćemo na pojednostavljivanju porezne regulative i poreznom rasterećenja rada kao jedne od prioritetnih politika kroz smanjenje stope doprinosa iz plaće uz brigu za stabilnost javnih fondova koji podupiru održavanje socijalne solidarnosti.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Nakon imenovanja Vlade FBiH federalni premijer Nermin Nikšić najavio je donošenje “seta fiskalnih zakona”, koji obuhvata zakon o doprinosima, zakon o porezu na dohodak i zakon o minimalnoj plati. I krajem jula 2023. godine iz Vlade FBiH je saopćeno da će u najkraćem roku uputiti u parlamentarnu proceduru set fiskalnih zakona, koji se tiču rasterećenja privrede. Međutim Vlada FBiH u prvoj godini mandata nije uputila ovaj set u proceduru. 

Kako je Istinomjer ranije pisao, Prijedlog zakona o doprinosima FBiH napravljen je još u mandatu prethodne Vlade FBiH 2021. godine, ali je povučen s dnevnog reda Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Isto se desilo i 2022. godine s Prijedlogom zakona o porezu na dohodak Federacije BiH, kojim je bilo predviđeno oporezivanje toplog obroka, regresa i drugih dodataka na platu. 

Na sjednici održanoj 1.6.2023. godine Vlada FBiH usvojila je smjernice ekonomske i fiskalne politike Federacije BiH za period od 2024. do 2026. godine. U saopćenju Vlade se, između ostalog, navodi da će se, u svrhu zaštite radnih mjesta, potencirati reforma opterećenja rada kroz izmjene pravnog okvira poreza na dohodak i obaveznih doprinosa. U narednom periodu planirano je iznalaženje novih prijedloga koji će uzeti u obzir preliminarne analize uticaja pomenutih propisa na zaposlenike, poslodavce i budžete u FBiH. Porezne politike u srednjoročnom periodu, navodi se u Smjernicama, trebale bi promovirati održiv i inkluzivan rast u cijeloj Federaciji s fokusom na zaštitu radnih mjesta, povećanje produktivnosti poslovnih subjekata i smanjenje ili ukidanje troškova, naknada i taksi koje opterećavaju privrednu aktivnost.


Vlada Federacije BiH donijela je u decembru 2023. godine uredbu o isplati pomoći radnicima od strane poslodavca, a bez obaveze plaćanja poreza na dohodak i doprinosa,i u maksimalnom iznosu do 2.520 KM. Isplata pomoći može se izvršiti do šest tranši, s tim da ukupan iznos ne može preći 2.520 KM, a omoć se može isplatiti i jednokratnom tranšom.

Kako je navedeno iz Vlade, ova Uredba je donesena s ciljem prevazilaženja trenutne situacije i stvaranja pretpostavki za usvajanje novog seta fiskalnih zakona. Uredba je na snazi do 30.6.2024. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!