Započeto

Podrška vladinim i nevladinim programima i projektima za povezivanje sa dijasporom

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Spoljna politika

Podrška vladinim i nevladinim programima i projektima koji za cilj imaju veću ekonomsku, društvenu i političku uključenost bh. dijaspore u domovini, jačanje konekcija s bh. ekspertima u dijaspori, razvoj kanala komunikacije između BiH i iseljeništva, obrazovne prekogranične aktivnosti, smjernice za investiranje u domovini, forume, transfere znanja i tehnologija.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Nakon što je preuzeo funkciju ministra vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković je krajem janura 2023. godine potvrdio je da je razgovarao sa mladim ljudima porijeklom iz BiH koji žive van granica naše zemlje.

U okviru višednevne službene posjete Washingtonu sredinom aprila 2023. godine, ministar odbrane BiH Zukan Helez razgovarao je i sa predstavnicama organizacije BHeart, koja okuplja volontere porijeklom iz BiH. 

Ambasadorica BiH u Češkoj Republici Martina Mlinarević je 17.1.2023. godine u Pragu sa šefom Odsjeka za međunarodno pravo Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike razmijenila instrumente ratifikacije Ugovora o socijalnom osiguranju potpisanom između naše zemlje i Češke Republike.

Krajem jula 2023. godine Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o kriterijima za raspodjelu tekućih grantova odobrenih Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za podršku sajamskim manifestacijama u zemlji i inozemstvu za 2023. godinu, pri čemu su utvrđeni uslovi kriteriji i način raspodjele granta za podršku sajamskim i drugim manifestacijama u inostranstvu u visini od 300 hiljada KM.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković 26.9. 2023. godine sastao se Vašingtonu , sa predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore, kojom prilikom je predložena bolja komunikacija sa predstavnicima vlasti u BiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!