U progresu

Podrška u radu i unapređenje aktivnosti Četvrte policijske uprave

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Tekući transfer iz budžeta Općine za podršku u radu i unapređenje aktivnosti Četvrte policijske uprave kroz nabavku opreme, ugradnju videonadzora na frekventnim i sigurnosno osjetljivim lokacijama.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Općina Novi Grad Sarajevo donirala je u maju 2023. godine dva motorna vozila Policijskoj upravi Novi Grad, a iz ove općine istakli su da su i ranije vršena značajna ulaganja u sam objekat policijske stanice, poput zamjene stolarije, izgradnje parkinga i ograde, a uručena su i tri motorna vozila.

Prema informacijama iz dokumenta budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za 2022. i 2023. godinu, planiran je tekući transfer za Policijsku upravu Novi Grad u iznosu 50.000 KM, odnosno 100.000 KM. Prethodno je dokumentom “Izmjene i dopune budžeta za 2021. godinu”, pod stavkom “Kapitalni transfer za IV Policijsku upravu Novi Grad Sarajevo”, bilo planirano 10.820 KM.

Krajem maja 2023. godine iz Općine Novi Grad Sarajevo saopćili su da ova lokalna zajednica “kontinuirano pruža podršku PU kako bi im olakšala rad u borbi protiv svih oblika kriminala” te da su u tu svrhu donirana dva motorna vozila Policijskoj upravi Novi Grad. Općina Novi Grad Sarajevo za ovu je namjenu iz budžeta izdvojila oko 60.000 KM, a općinski načelnik Semir Efendić istakao je kako “Općina uvijek prati ono za šta PU Novi Grad Sarajevo izrazi potrebu”:

Ovaj put to su dva vozila u vrijednosti oko 60.000 KM. Sredstva su izdvojena budžetom Općine Novi Grad Sarajevo, Općina je provela i nabavku. Moram reći da smo prije toga imali također značajna ulaganja i u sam objekat policijske stanice, zamjenu stolarije, izgradnju parkinga i ograde koja nije postojala, opremanje jedinice za podršku PU “Novi Grad”. Ranije su uručena tri motorna vozila, dva terenska džipa i Škoda fabija, a evo u ovoj godini još dva nova vozila. Ja se nadam da će biti od koristi u njihovom poslu, da će olakšati njihov rad i mi kao lokalna zajednica uvijek smo im na raspolaganju.

Načelnik Semir Efendić, 25.5.2023.

U saopćenju objavljenom na općinskoj web stranici navodi se da je Mersiha Novalić, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, kazala kako ovo nije prvi put da Općina Novi Grad Sarajevo finansijski i materijalno-tehnički pomaže PU Novi Grad Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!