Započeto

Podrška programima jačanja bh. identiteta u dijaspori

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Spoljna politika

Pružanje podrške programima i projektima jačanja bosankohercegovačkog identiteta i veze iseljenika s domovinom, s ciljem učvršćivanja veza, posebno novih generacija s maticom.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Krajem janura 2021. godine ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio je da je razgovarao sa mladim ljudima porijeklom iz BiH koji žive van granica naše zemlje, te da će se raditi na tome da se “sistemski okupe pametni i vrijedne ljudi kroz institucije BiH.” 

Konaković se 20.4.2023. godine sastao i sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Švedske, kojom prilikom je predloženo da će se ići ka dogovoru o memorandumu o saradnji u oblasti turizma.

U okviru višednevne službene posjete Washingtonu sredinom aprila 2023. godine, ministar odbrane BiH Zukan Helez razgovarao je i sa predstavnicama organizacije BHeart, koja okuplja volontere porijeklom iz BiH.

Tokom 2023. godine niz ambasada BiH organizovalo je događaje s cijem promocije bosankohercegovačkog identiteta i jačanja veza iseljenika s domovinom.

U saradnji sa Ministarstvom kulture Arapske Republike Egipat, Ambasada BiH u Kairu od 26. do 28.1 2023. godine organizovala je Dane bosanskohercegovačkog filma u okviru kojih su prikazani su filmovi “Savršeni krug”, “Gori vatra” i “Naša svakodnevna priča”.

Ambasada BiH u Hagu, organizirala je 16. i 17.3. 2023. godine Večer visoke bosanskohercegovačke gastronomije, te krajem septembra 2023. godine, i predstavljanje knjige “Polaroid kauboj” autora Refika Hodžića iz Prijedora.

Također, 30.9.2023. godine, u Ambasadi  BiH u Oslu održana je izložba fotografija bosanskohercegovačkog fotografa Dženada Džine, dok je kulturno-informativni centar Ambasade BiH u Zagrebu, 19.10. 2023.godine upriličio retrospektivnu izložbu bosanskohercegovačkog slikara-grafičara Dževada Hoze. 

Na 21. vanrednoj sjednici održanoj 28.12.2023. godine, Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju sredstava za potrebe učestvovanja BiH na 60. venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti 2024. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!