Započeto

Podrška nabavci vozila na električni pogon

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Ekonomija

Podrška nabavci vozila na električni pogon u javnom i organiziranom saobraćaju.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Vijeće ministara BiH i ove je godine donijelo Odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do kraja tekuće godine.

Izvor: Freepik.com

Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 14. februara 2024. godine donijelo Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra 2024. godine. I tokom ove godine bit će ukinute carine na uvoz električnih automobila, a carinske stope za uvoz hibridnih automobila smanjene s 15% na 5%.

Prethodno je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra 2023. godine Vijeće ministara BiH donijelo u martu 2023. godine. 

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, u 2023. godini u BiH je uvezeno 240 električnih automobila, a godinu ranije 69. Vrijednost uvezenih električnih vozila, uključujući dadžbine, lani je bila oko 18,6 miliona KM.

Na 3. sjednici održanoj 23. februara 2023. godine Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicijske banke za Projekt gradskog prijevoza u Sarajevu, vrijedan 35 miliona eura. Projektom se želi unaprijediti javni linijski prijevoz putnika te poboljšati izgradnja gradskih saobraćajnica u Kantonu Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!