U progresu

Podrška kulturim udruženjima

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za kontinuiranu podršku folklornim i udruženjima iz oblasti kulture.

Izvor: Hasan Tanović program

Općina je podržala niz manifestacija kulturno-umjetničkog društva „Lola“, kroz projekat „Kroz sokake tradicije“, pa je tako 16.9.2023. godine održana revija narodnih nošnji, zatim, sredinom septembra 2023. godine održana je likovna radionica za djecu i mlade pod nazivom “Šta je za tebe tradicija” te također, krajem septembra 2023. godine održan je završni koncert u glavnoj sali Dječije kuće Novo Sarajevo. 

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u julu 2023. godine a po prvi put na području općine Novo Sarajevo, održan je Dvanaesti međunarodni dječiji festival folklora.

Pored navedenih manifestacija i projekata u 2023. godini, Općina je podržala i druge kulturne aktivnosti poput Sarajevo Film Festivala, 16. Porodičnog dana Općine Novo Sarajevo”, Omladinskog filmskog festivala, ”Pozorište na kućnoj adresi”, “Ljeto na Vilsu“, Sarajevo Street Food Market” – festival, koncert za djecu „Mala noćna muzika“ i Rođendanski koncert Sarajevske filharmonije.

Iz Općine Novo Sarajevo su krajem 2023. godine za Istinomjer su kazali da je Općina pored gore navedenih podržala i sljedeće kulturne aktivnosti: Međunarodni književni festival Sarajevski dani poezije 2023, sufinasiranje troškova projekta filma “Plava priča -Đilda”, sufinasiranje troškova organizacije Omladinskog muzičkog festivala, sufinasiranje 2. Internacionalnog festivala folklora Sarajevo, Međunarodni festival Dječije muzike i Reviju kulturno-umjetničkog stvaralaštva učenika novosarajevskih osnovnih škola. Pored toga, naveli su da su od strane Općine podržane i ustanove iz oblasti kulture i to: Nacionalna i univerzitetska biblioteka, Sarajevska filharmonija, Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe, JU MESS i Biblioteke Sarajeva.

Također, i u 2023. godini proveden je Javni poziv udruženjima (organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama) za predaju prijedloga projekata iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, podrške mladima, podrške za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama u razvoju, podrške za osobe treće životne dobi i zaštite okoliša, a iz oblasti kulture finansirano je pet projekta. 

U nastavku podsjećamo koje su se aktivnosti u vezi ovog obećanja realizirale tokom prve dvije godine mandata načelnika Hasana Tanovića.

Početkom maja 2021. godine načelnik Općine Novo Sarajevo  Hasan Tanović  i predsjednik Upravnog odbora Kulturno-umjetničkog društva „Lola“ Midhat Karović potpisali su Ugovor o realizaciji sredstava za 2021. Godinu. Sredstva u iznosu od 15.000 KM za KUD „Lola“ obezbijeđena su na osnovu Odluke o utvrđivanju javnog interesa u afirmaciji amaterskog sporta i očuvanju kulturno umjetničke tradicije od značaja za Općinu Novo Sarajevo.

Na prijedlog Općinskog načelnika Hasana Tanovića ove godine usvojena je Odluka o određivanju iznosa sredstava u Budžetu Općine Novo Sarajevo za oblast sporta i oblast kulturno-sportskih manifestacija  kojom je predviđeno da se za oblast sporta izdvoji 3%, a za kulturno-sportske manifestacije 2% od ukupno planiranog Budžeta Općine Novo Sarajevo. 

U 2022. godini, Općina je podržala sljedeće kulturne aktivnosti: Sarajevo Film Festival, 16. Porodični dan Općine Novo Sarajevo”, Omladinski filmski festival, ”Pozorište na kućnoj adresi”, Kulturno-umjetničko društvo „Lola“, Udruženje za razvoj i očuvanje „Artista“ sa projektom „Izrada prvog dječijeg CD/DVD pod nazivom „Edi i Una“-Frtutma KIDS band, i Reviju kulturno-umjetničkog stvaralaštva učenika novosarajevskih osnovnih škola.

Proveden je Javni poziv udruženjima (organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama) za predaju prijedloga projekata iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, podrške mladima, podrške za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama u razvoju, podrške za osobe treće životne dobi i zaštite okoliša, a iz oblasti kulture finansirana su dva projekta.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!