U progresu

Podizanje nivoa znanja, razumijevanja i podrške javnosti za zaštitu prirode

Opštine: Ilidža

Podići nivo znanja, razumijevanja i podrške javnosti za zaštitu prirode.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Općina Ilidža se 8. februara 2021. godine pridružila regionalnom projektu “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”. Ova je općina jedna od četiri lokalne zajednice u BiH izabrane u okviru projekta koji provodi kompanija Ekopak u saradnji s KJKP Park i Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju – GIZ. U sklopu projekta, Općini je uručeno 50 kontejnera za prikupljanje staklene ambalaže, a tokom 2021. godine prikupljeno je 115% više staklene amalaže nego u 2020. godini.

Iz općinske uprave naveli su da je u sklopu istog projekta mnogo urađeno i na infrastrukturi za prikupljanje staklene ambalaže, a od 190 specijalnih kontejnera – tzv. zvona za odlaganje staklenog ambalažnog otpada, 50 ih je postavljeno na frekventna mjesta na području općine. Također, implementirana je i promocija projekta u kojoj su građani informisani i edukovani o načinu odlaganja staklene ambalaže, a posebna pažnja posvećena je ugostiteljskim objektima koji su uključeni u realizaciju projekta.

Općina Ilidža je od 30. maja do 3. juna 2022. godine organizovala koordiniranu akciju čišćenja u svih 16 mjesnih zajednica. Organizatori su apelovali na građane da, u skladu s planom čišćenja, kabasti otpad odlažu isključivo na ustaljenim lokacijama za odlaganje u mjesnim zajednicama kojima pripadaju.

Načelnik Nermin Muzur krajem jula 2022. godine najavio je da će u Mjesnoj zajednici Stupsko brdo u saradnji s KJKP RAD Sarajevo u narednom periodu biti podijeljeno više od 300 kanti za prikupljanje otpada u individualnim stambenim objektima.

Načelnik Muzur saopćio je 15.3.2023. godine da je u Mjesnoj zajednici Blažuj u prethodnom periodu podijeljeno 70 setova kanti za dvolinijski odvoz smeća.

Podjelom kanti za smeće tokom velike akcije čišćenja u maju 2023. godine u Mjesnoj zajednici Stup II uveden je trolinijski sistem prikupljanja otpada. Set koji čine tri kante za smeće, u sklopu implementacije četvrte faze projekta “Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo”, dobila su 1.464 domaćinstva.

Proširenje dvolinijskog, odnosno trolinijskog sistema prikupljanja i odvoza otpada nastavljeno je podjelom kanti za smeće u Mjesnoj zajednici Vreoca u novembru 2023. godine, kada je oko 100 domaćinstava dobilo nove kante. Iduće sedmice, naveli su iz Općine Ilidža, izvršena je i podjela kanti za prikupljanje otpada u Mjesnim zajednicama Stup (300 domaćinstava) i Sokolović Kolonija (400 domaćinstava). 

Glavni eksterni auditor International Testing and Certifications Srl Nermin Mahmutović uručio je 27.9.2023. godine ISO certifikat načelniku Općine Ilidža Nerminu Muzuru. Radi se o certifikatima ISO standard 9001:2015, a koji se odnosi na upravljanje kvalitetom te ISO standard 14001:2015 za upravljanje životnom sredinom. Mahmutović je istakao kako je potvrđena kvalitetna implementacija zahtjeva navedenih standarda u praksi te funkcionisanja sistema upravljanja kvaliteta i okoliša, te da su zabilježeni vidljivi pomaci u unaprjeđenju Sistema i upravljanja kvalitetom i upravljanju okoliša. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!