Neispunjeno

Poboljšanje zdravstvene zaštite korisnika douniverzitetskog obrazovanja

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Zdravstvo

Poboljšati zdravstvenu zaštitu korisnika douniverzitetskog obrazovanja realizacijom interresornih projekata u cilju bolje zdravstvene zaštite.

 

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje nije ispunjeno.

Izvor: Ekspoze premijera Maria Nenadića

Nakon što je 11. marta 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju je COVID – 19 sve aktivnosti Vlade KS manje više usmjerene su na formiranje i rad Kriznog štaba pri Ministarstva zdravstva KS čiji je primarni zadatak bila borba protiv novog korona virusa.

Prva interventna sredstva Vlada KS je izdvojila 10. marta 2020. godine za ovu namjenu u iznosu od 1,3 miliona KM koje su kako je pojašnjeno “proslijeđene u sistem”

Za Opštu bolnicu i KCUS nastojali su se obezbijediti novi prostori za izolatorije, osigurati trijažni punktovi, punktovi ispred zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne zaštite, vanredni prijevoz za zdravstvene radnike i uposlenike u sigurnosti, te produžili važenje kupona i sl.

Također, formiran je i inicijalni fond od milion KM za kupovinu sanitetske i medicinske opreme. Zajedno sa UNDP-om  pokrenut je postupak nabavke respiratorne i medicinske opreme. Osim aktivnosti usmjerenih na borbu protiv pandemije korona virusa nisu zabilježene druge aktivnosti na poboljšanju primarne zdravstvene zaštite niti u jednom segmentu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!