Započeto

Poboljšanje rada primarne zdravstvene zaštite

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se da svaki stanovnik Općine Novo Sarajevo ima adekvatnu i potrebnu primarnu zdravstvenu zaštitu. Zalagat ćemo se da smanje redovi čekanja, naročito za sugrađane u stanju potrebe, sa izraženim poteškoćama, za sugrađane treće životne dobi.

Izvor: Hasan Tanović program

Početkom novembra 2023. godine na stranici Općine Novo Sarajevo, saopćeno je da je završena rekonstrukcija i dogradnja objekta Mjesne zajednice i ambulante Vraca, koja je započela krajem 2022. godine.

U novembru 2023. godine zahvaljujući Općini Novo Sarajevo u JU “Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo“ nabavljen je novi ultrazvučni aparat u cilju efikasnije i kvalitetnije dijagnostike i pružanja zdravstvenih usluga pacijenticama Kantona Sarajevo. Općina Novo Sarajevo za ovu namjenu izdvojila iznos od 85.000 KM. 

Primarna zdravstvena zaštita nije u nadležnosti lokalnih samouprava, u direktnoj je nadležnost Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo. Općina Novo Sarajevo, kao društveno odgovorna lokalna zajednica poduzima aktivnosti u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima kako bi unaprijedila ovu oblast na području Novog Sarajeva. S tim u vezi, uskoro se planira otvaranje novih prostorija ambulante primarne zdravstvene zaštite u naselju Vraca. Općina je izvršila rekonstrukciju objekta Mjesne zajednice „Vraca“, gdje će u prizemnoj etaži biti formirana ambulanta Vraca. Ovim će se uveliko olakšati građanima ovog naselja pružanje zdravstvenih usluga, jer je postojeća ambulanta godinama nefunkcionalna i ne radi.

Općina Novo Sarajevo, novembar 2023. godine

Kako su krajem 2023. godine iz Općine Novo Sarajevo za Istinomjer kazali da kada je u pitanju smanjenje redova čekanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Općina je djelovala u skladu sa svojim mogućnostima za vrijeme pandemije korona virusa, kada je bilo proglašeno stanje elementarne nepogode. U to vrijeme poduzete su sve mjere da se smanje redovi čekanja na preglede i pružanje adekvatnih terapija. Prestankom pandemije korona virusa Općina nije više u mogućnosti utjecati direktno na organizovanje rada zdravstvenih ustanova. 

U nastavku podsjećamo koje su se aktivnosti u vezi ovog obećanja realizirale tokom prve dvije godine mandata načelnika Hasana Tanovića.

Kako je saopćeno iz Općine Novo Sarajevo, od 13. do 20. decembra 2021. godine vakcinacija građana biće održana po mjesnim zajednicama. Tako je u  saradnji sa Javnom ustanovom „Dom zdravlja Kantona Sarajevo“ od ponedjeljka, 13. decembra  planirano vakcinisanje protiv COVID-19 za građane padinskih naselja Općine Novo Sarajevo. Vakcinacija će se vršiti u objektima novosarajevskih mjesnih zajednica Pofalići I, Pofalići II, Velešići, Gornji Velešići, Gornji Kovačići, Hrasno brdo i Vraca.

U cilju unapređenja primarne zdravstvene zaštite Općina je 2022. godine počela sa realizacijom jednog od kapitalnih projekata rekonstrukcije objekta MZ Vraca u kojem će biti formirana i ambulanta Vraca koja godinama nije u funkciji. Pored navedenog, putem Službe civilne zaštite za potrebe Službe medicinske pomoći organizovane u Domu zdravlja Novo Sarajevo nabavljen je Frižider za čuvanje vakcina, kao i kolica za prevoz bolesnika, a na osnovu zahtjeva Doma zdravlja Omer Maslić. Za Službu prve medicinske pomoći organizovane u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo u toku je nabavka kardiomobila.

Sredstva za nabavku kardiomobila planirana su u budžetu za 2022. godinu, a realizuju se putem Službe civilne zaštite. Vrijednost nabavke kardiomobila je 250.000 KM, jer se radi o vozilu sa najsavremenijom opremom potrebnom za spašavanje života naših sugrađana, istakao je načelnik Tanović, te dodao da se nada da će ovaj primjer Općine Novo Sarajevo, koja prvi put na ovaj način pomaže rad Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, slijediti i druge općine.

Hasan Tanović, 15.9.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!