Započeto

Poboljšanje efikasnosti rada Komisije za saradnju BiH s NATO-om

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Spoljna politika

Poboljšanje efikasnosti rada Komisije za saradnju BiH s NATO-om, Ministarstva odbrane BiH i Vijeća ministara BiH, s ciljem donošenja i realizacije Programa reformi BiH i što skorije realizacije MAP-a.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Vijeće ministara BiH je na 2. sjednici održanoj 23.2.2023. godine usvojilo Informaciju Komisije za saradnju s NATO-om o realizaciji aktivnosti iz dva programa reformi Bosne i Hercegovine, i to za 2021. i 2022. godinu. Informacija, kako je tom prilikom rečeno, koja predstavlja svojevrsnu samoprocjenu planiranih i provedenih aktivnosti institucija BiH, potvrđuje da se reformske aktivnosti odvijaju u okviru strukturirane saradnje BiH s NATO-om. Iz Vijeća ministara je saopćeno da je Komisija BiH za saradnju s NATO-om zadužena da otpočne procedure izrade Programa reformi BiH za 2023. godinu.

Na 7. sjednici održanoj 30.3.2023. godine, Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o radu Komisije za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine za period 1. 7. 2022. – 31. 12. 2022. godine.

Na sjednici Vijeća ministara održanoj u junu 2023. godine donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o uspostavljanju Komisije za saradnju s NATO-om BiH, kojom se vrše personalne izmjene članova uslijed kadrovskih promjena u pojedinim institucijama BiH. Iz Vijeća ministara je saopćeno da je cilj omogućiti funkcionalan rad Komisije.

U oktobru 2023. održana je inauguralna sjednica Komisije za saradnju s NATO-om BiH, na kojoj je predsjedavajući Komisije informisao članove da je Bosna i Hercegovina dobila potvrdu domaćinstva za održavanje NATO Partnerskog simpozijuma 360 2024. godine, te je dodao da će to biti “jedan od najznačajnijih događaja i potvrda uspješne saradnje i partnerstva naše zemlje i Alijanse”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!