Započeto

Poboljšanje cestovne povezanosti međunarodne luke u Brčkom i carinskog terminala

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Ekonomija

Širenje kapaciteta i poboljšanje cestovne povezanosti međunarodne luke u Brčkom i pratećeg carinskog terminala s ciljem njene veće iskorištenosti, od koje posebne pogodnosti može imati prostor sjeveroistočne BiH.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

U decembru 2022. godine, u prošlom sazivu Vijeća ministara, potpisan je ugovor o grantu u iznosu tri miliona eura namijenjenih za modernizaciju Luke Brčko. Riječ je o bespovratnim sredstvima koje je omogućila Evropska unija (EU), a kojim će upravljati Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). 

U martu 2023. godine saopćeno je da se treća faza modernizacije Luke Brčko odvija prema planiranoj dinamici. Modernizacija Javnog preduzeća “Luka Brčko”, između ostalog, podrazumijeva i izgradnju pruge i rekonstrukciju pristupnog puta do luke. Po završetku izgradnje novog industrijskog kolosijeka nastavit će se s rekonstrukcijom pristupne ceste do luke.

U julu 2023. godine, ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto sa direktorom JP “Luka Brčko” Pericom Josićem i gradonačelnikom Brčko distrikta Zijadom Nišićem obišao je JP „Luka Brčko“. Stavljanje u funkciju Luke Brčko, kako su saopćili iz Ministarstva, uvjetovano je izgradnjom novog mosta i uređenjem korita rijeke Save, što podrazumijeva i njeno deminiranje, što bi ujedno značilo i osposobljavanje plovnosti rijeke Save prema Dunavu, čime bi i Luka imala svoju punu funkciju.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković potpisali su 12.9.2023. godine Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja. Ministri su usaglasili da se odmah pokrenu procedure za projektiranje i pribavljanje potrebnih odobrenja kako bi se omogućio početak radova do kraja 2024. godine, kao i da uporedo nastave sa aktivnostima na izgradnji novog mosta.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!