U progresu

Poboljšanje zelenih površina

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za zatravnjivanje svih oštećenih zelenih površina na području općine Novo Sarajevo.

Izvor: Hasan Tanović program

Postavljanjem kućica za ptice i zabavnim programom za djecu, u naselju Hrasno na području općine Novo Sarajevo početkom 2023. godine svečano je otvoren “Šumarak”, jedna od dvije male urbane šume nastale u okviru projekta “Urbane šume – znanje i učešće svih”. Druga šuma nalazi se uz Srednju školu za okoliš i drvni dizajn. Tokom 2021. i 2022. godine Općina Novo Sarajevo zasadila je cvijeće i izvršila brojne aktivnosti na uređenju parkovskih površina na području ove lokalne zajednice.

Izvor: Općina Novo Sarajevo
Izvor: Općina Novo Sarajevo

Krajem februara 2023. godine u naselju Hrasno i uz Srednju školu za okoliš i drvni dizajn realizovan je projekt “Urbane šume – znanje i učešće svih”. Ovaj projekt realizovan je kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu s Općinom Novo Sarajevo i čiji je glavni cilj upravo jačanje participativne demokratije i EU integracija na Zapadnom Balkanu putem osnaživanja civilnog društva i podsticanja mladih na aktivno sudjelovanje u procesu donošenju odluka te unapređenje poticajnog, pravnog i finansijskog okruženja za civilno društvo.

Putem projekta “Urbane šume – znanje i učešće svih” pokrenut je proces vraćanja ljudi parkovima u smislu ne samo korištenja nego i održavanja, čuvanja, ali i podizanja. (…) Ukupno se uključilo više od 300 djece i odraslih, a biti dijelom ove priče je bilo jako inspirativno te se nadamo nastavku, ali i, važnije od toga, da će se Novo Sarajevo, a i druge općine, više angažovati na primjeni ovog pristupa. (…) Za podizanje “Šumaraka” korišteni su prirodni materijali – kamen i drvo za staze i klupe, a najvažniji dio jeste to što se kroz povećan broj stabala povećala gustina drveća za više od 100%. Za svega dvije godine rezultati će biti potpuno vidljivi jer će ove lokacije postajati pravi mali šumarci.

Udruženje NODAS, 22.2.2023.

Direktor preduzeća Park Adis Bešlić i načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović u martu 2023. godine potpisali su sporazum o realizaciji projekata uređenja parkovskih površina na području Novog Sarajeva u 2023. godini. Projekti, između ostalog prodrazumijevaju uređenja zelenila i površina za rekreaciju obuhvataju nabavku i sadnju odraslih autohtonih i hortikuturnih vrsta drveća i grmlja na zelenim i parkovskim površinama, ali i uzgoj sadnica za te potrebe u Parkovima rasadnicima.

Sredinom avgusta 2023. godine u okviru projekta izgradnja Centra za sport i rekreaciju “Vinko Šamarlić”, iz Općine Novo Sarajevo saopćili su, da su se do sada u okviru ovog prjekta izvodili i vanjski radovi koji su između ostaloga obuhvatili i sadnju drveća, ukrasnog grmlja i slično.

U okviru projekta “Čuvajmo naš okoliš”, 13.10.2023. godine, na području Općine Novo Sarajevo, pored “Dječije kuće” na Grbavici, članovi Udruženja “Oaza” posadili su 5 sadnica ukrasnog drveća uz prisustvo načelnika Općina Novo Sarajevo Hasana Tanovića. 

U septembru 2023. godine radnici KJKP „Park“ su u okviru realizacije projekta uređenja parkovskih površina na području Općine Novo Sarajevo izvršili rekonstrukciju travnjaka u ulici Derviša Numića 26-30, te u ulici Kemala Kapetanovića broj 21,23,25., a navedene aktivnosti je finansirala Općina Novo Sarajevo. 

Od 9. juna 2023. godine u funkciji je prva urbana bašta i senzorni park u Sarajevu, kreirana kao jedinstven vid podrške djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju koji pohađaju Školu za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje. Urbana bašta je smještena u dvorištu navedene škole koja se nalazi na području općine Novo Sarajevo. Ova bašta je osmišljena da stimulira mentalnu i fizičku rekreaciju i bit će na raspolaganju svima gdje će korisnici, kao i građani i građanke imati priliku saditi biljke i drveće te uzgajati voće i povrće u ovom prostoru, a ono što ga posebno obogaćuje su elementi senzornog parka kroz koji se stimuliraju sva čula.

Iz Općine Novo Sarajevo su krajem 2023. godine za Istinomjer kazali da je realizovana sanacija devastiranih travnjaka na lokacijma Kemala Kapetanovića broj 49-57; Grbavička 1-3; Derviša Numića 26-30; E. Šehovića 36-40; Džemala Bijedića 85-99; Ferde Hauptmana-preko puta „Klas“-a; Marka Marulića 1 i Vilsonovo šetalište-pored mosta Ars Aevi. Na ovim lokacijama je započela planirana sadnja mladih sadnica, koje trebaju biti upotpunjene sadnjom adekvatnim vrstama drveća, grmlja i žive ograde ili eventualnim postavljanjem željeznih stubića radi opstanka istih.  

Tako je na području MZ “Čengić Vila II”- u ulici Džemala Bijedića na zelenom pojasu uz parking prostor, zasađeno 19 mladih sadnica bjelogorice kako bi na taj način zaštitili iste. Mlade sadnice (5 komada) su zasađene i na području MZ “Malta “- u ulici Envera Šehovića broj 36-40 kao i na zelenim površinama uz dječije igralište te još 10 pojedinačnih stabala na više novosarajevskih mjesnih zajednica, kako bi se dopunili uređeni prostori ovom sadnjom. Od navedenih lokacija u sklopu dvije lokacije su “povećane” zelene površine, tako što je nakon uklanjanja zaostale betonske podloge na kojima su nekad bili postavljeni kiosci, iste su zatravljene.  

Služba za komunalne i stambene poslove i saobraćaj svakako  nastoji sačuvati zelene površine u što boljem stanju pa tako podržava realizaciju traženih saglasnosti za sadnju drveća od strane pravnih i fizičkih lica radi obilježavanja svojih značajnih obilježja, te je kroz te aktivnosti zasađeno  oko 30 mladih sadnica na odobrenim lokacijama.  Do kraja 2023. godine planirana je i sadnja još 63 stablašice- raznih vrsta drveća, sadnja grmlja i raznih trajnica.

U nastavku podsjećamo koje su se aktivnosti u vezi ovog obećanja realizirale tokom prve dvije godine mandata načelnika Hasana Tanovića.

Postavljanjem kućica za ptice i zabavnim programom za djecu, u naselju Hrasno na području općine Novo Sarajevo početkom 2023. godine svečano je otvoren “Šumarak”, jedna od dvije male urbane šume nastale u okviru projekta “Urbane šume – znanje i učešće svih”. Druga šuma nalazi se uz Srednju školu za okoliš i drvni dizajn. Tokom 2021. i 2022. godine Općina Novo Sarajevo zasadila je cvijeće i izvršila brojne aktivnosti na uređenju parkovskih površina na području ove lokalne zajednice.

Krajem novembra 2021. godine zasađeni su novo sezonsko cvijeće i živa ograda na više lokacija u Novom Sarajevu. Sadnja žive ograde obavljena je na IV transverzali i u Ulici zagrebačka, a sezonsko cvijeće zasađeno je kod Dječije kuće. Novi cvjetni aranžman od sezonskog dvogodišnjeg cvijeća izrađen je i na spomen-obilježju u blizini objekta Zavod za hitnu pomoć u Novom Sarajevu. Također, u istom periodu zasađeno je novih 5.660 cvjetova, odnosno zeleni pojas na kružnom toku na Trgu heroja ukrašen je sa 2.400 cvjetova viole, a ista aktivnost provedena je i u zelenom pojasu kružnog toka u Hrasnom, gdje je zasađeno 3.260 cvjetova viole.

Općina Novo Sarajevo je u proljetnom periodu u saradnji s KJKP Park izvršila brojne aktivnosti na uređenju parkovskih površina na području ove lokalne zajednice. Poslovima se pristupilo prema usvojenim zahtjevima i utvrđenim lokacijama u skladu s Programom uređenja zelenih površina na području općine Novo Sarajevo za 2022. godinu, a koji je dio sporazuma kojeg je Općina potpisala s ovim kantonalnim komunalnim preduzećem u aprilu ove godine.

Ove godine posebna pažnja posvećena je uređenju zelenih površina u okviru kružnih tokova, pa je tako više od 7.600 komada različitog sezonskog cvijeća posađeno na kružnim tokovima Hrasno, Topal Osman-paše i u Pofalićima. Uređene su i žardinjere na mostovima Malta, Topal Osman-paše i Hamdije Čemerlića, a ukupno je posađeno oko 1.000 komada cvijeća.

Općina Novo Sarajevo

U okviru velike jesenje akcije uređenja zelenih površina na području općine Novo Sarajevo ekipe KJKP Park su krajem oktobra na više lokacija sadile novo sezonsko cvijeće. Novim cvjetnim aranžmanima uređeni su novosarajevski kružni tokovi u naseljima Hrasno, Trg heroja i Pofalići.

Navedene radove i kompletan cvjetni dekor tokom jesenje akcije finansirala je Općina Novo Sarajevo.

Za Istinomjer je u decembru 2022. godine iz Općine Novo Sarajevo rečeno da je Općina ove godine izvršila nabavku i sadnju sadnica na više lokacija u Novom Sarajevu, a 64 sadnice i 35 komada ukrasnog grmlja posađeno je u ulicama Kolodvorska, Envera Šehovića, V transverzala i Nedima Filipovića. U okviru projekta “Ozelenjavanje javnih zelenih površina u Kantonu Sarajevo”, kojeg implementira KJKP Park, a finansira Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, zasađena su nova stabla na sljedećim lokalitetima: u ulicama Kemala Kapetanovića, Hamdije Čemerlića, Paromlinska i na Bulevaru Meše Selimovića, a riječ je o stablima ruja, jasena, bagrema, lipe i drugih sadnica koje će od sada rasti na zelenim površinama u ovim ulicama.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!