Oštra borba protiv korupcije i kriminala

| Partija: | Oblast:

Opredjeljeni za oštru borbu protiv korupcije i kriminala, odlučno ćemo zahtijevati: • zakonsko i finansijsko osiguranje samostalnosti i neovisnosti institucija za provođenje zakona.

Obrazloženje

U radu Vlade FBiH, u mandatu 2014-2018. nisu zabilježene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Vlada FBiH nije podnosila zakonske inicijative kojima bi se dodatno uredila samostalnost i neovisnost institucija za provođenje zakona, kako finansijska tako i svaka druga.

Na 139. sjednici, održanoj 26.04.2018. godine,  Vlade Federacije BiH  je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o Ustavnom sudu FBiH.

Na ovaj način je omogućena provedba presude ovog suda od 26.4.2017. godine, kojom je Parlamentu FBiH naloženo donošenje Zakona o Ustavnom sudu FBiH.

Zakon razrađuje pitanja samostalnosti i upravno-materijalne neovisnosti Ustavnog suda FBiH, uključujući plaće i druga primanja njegovih sudaca. Kako je precizirano, Ustavni sud svoju organizaciju i djelatnost ostvaruje na principu financijske neovisnosti, koja se ogleda u neovisnom utvrđivanju prijedloga proračunskih sredstava u tekućoj godini potrebnim za izvršavanje nadležnosti, koji dostavlja Federalnom ministarstvu financija prema rokovima iz Zakona o proračunima u FBiH s ciljem uključivanja ovog prijedloga u proračun FBiH.

Moguće razlike u odnosu na utvrđeni prijedlog proračunskih sredstava treba riješiti kroz konzultacije između Federalnog ministarstva financija i Ustavnog suda, a sukladno odredbama Zakona o proračunima u FBiH. Ustavni sud neovisno donosi financijski plan, kojim planira i donosi odluke o ostvarivanju prihoda i izvršavanju rashoda za tekuću godinu, te usvaja godišnji obračun utroška odobrenih proračunskih sredstava (završni račun).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi