Djelimično ispunjeno

Osposobljavanja mladih za osnivanje i vođenje biznisa

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Ekonomija

Podržati programe osposobljavanja mladih za osnivanje i vođenje biznisa kroz obuku za poduzetništvo.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (KS), Institut za razvoj mladih KULT je 17. 4. 2020. godine održao sastanak sa ministrom Anisom Krivićem i kantonalnom savjetnicom za mlade Lejlom Abazović. Kroz sastanak ministar Krivić je imao priliku upoznati se sa dijelom osoblja i trenutnom aktivnostima Instituta za razvoj mladih KULT.

Istovremeno, Ministarstvo je prezentiralo aktuelni rad ministarstva za vrijeme pandemije. Na sastanku se razgovaralo o potencijalnoj saradnju u tekućoj godini i koracima koje zajednički ovo ministarstvo i Institut mogu raditi za bolji položaj mladih, provedbe i promocije legislative za mlade, te promocije programa namijenih mladima i samih uspješnih mladih iz Kantona Sarajevo.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, 18. april 2020.

 

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar kulture i sporta KS Kenan Alikadić, te predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade i Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice 27. 6. 2020. godine razgovarali su sa predstavnicima Vijeća za mlade, koje je predvodio predsjednik Skupštine Željko Vukša Fejzić, o pitanjima važnim za unapređenje položaja mladih u Kantonu Sarajevo.

Predstavnici Vlade KS upoznali su naše mlade sugrađane o aktivnostima koji se provode na planu poduzimanja mjera za unapređenje zapošljavanja mladih, kao i sa provedbom svih tekućih i planiranih projekata dodjele subvencija za kupovinu stanova mladima, projektima u oblastima kulture, sporta i obrazovanja. Premijer Nenadić je, ovom prilikom, najavio aktivnosti na usklađivanju obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada, posebno u pogledu školovanja mladih u oblasti IT tehnologija, turizma i određenih deficitarnih zanimanja. Najavljeni su i projekti prekvalifikacija s ciljem poboljšanja zapošljavanja prijavljenih na Službi za zapošljavanje u KS.

Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, 27. 6. 2020.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!