U progresu

Osnivanje posebnog fonda za mala i srednja preduzeća kojima je ugrožno poslovanje usljed pandemije koronavirusa

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se da obrtnici i privrednici prežive, da žive i nadžive izazove, izazvane pandemijom novog koronavirusa. Zalagat ćemo se da se na svaki mogući način privrednicima i obrtnicima daju olakšice za nastavak poslovanja kako bi se olakšalo i vlasnicima i zaposlenicima. Zalagat ćemo se za osnivanje posebnog fonda za finansiranje dijela potreba malih i srednjih preduzeća i obrta za sve vrijeme trajanja krize izazvane pandemijom COVID19.

Izvor: Hasan Tanović program

U Općini Novo Sarajevo u junu 2023. godine potpisani su ugovori po osnovu Drugog poziva za projekte i mikrobiznise Omladinske banke Novo Sarajevo i Aneksa III Memoranduma o saradnji. Ukupna vrijednost odobrenih 7 projekata je 9.500 KM, dok je ukupna vrijednost za pokretanje tri mikrobiznisa izdvojeno 6.000 KM. Kroz ovaj program u 2023. godini finansirat će se ukupno 15 projekata i pet mikrobiznisa.

Za stavku “Podrška u nabavci osnovnih sredstava za rad i razvoj poslovanja za subjekte male privrede” u budžetu za 2023. godinu izdvojen je iznos od 40.000 KM, a prema informaciji o izvršenju budžeta za period od 1.1.-30.9.2023. godine utoršeno je 10.404 KM. Pored toga u budžet za 2023. godinu uvrštena je i stavka “Podrška digitalnoj transformaciji subjektima male privrede”, za koju je planira iznos od 15.000 KM, a prema informaciji o izvršenju budžeta za period od 1.1.-30.9.2023. godine utoršeno je 8.970 KM.

Prema informaciji o izvršenju budžeta za period od 1.1.-30.9.2023. godine iznos od 14.600 KM utrošen je na mjesečne refundacije za troškove poreza, doprinosa i dijela plata za 12 korisnika sredstava koji su se prijavili na Javni poziv s kojima je Općina u 2022. godini potpisala ugovore u okviru Programa aktivne politike zapošljavanja i unapređenja poslovnog okruženja. Također, utrošena sredstva se odnose i na mjesečne refundacije za troškove poreza, doprinosa i dijela plata za 21 korisnika sredstava, koji su se prijavili na Javni poziv, ispunili sve uslove i s kojima je Općina u 2023. godini potpisala ugovore u okviru Programa aktivne politike zapošljavanja i unapređenja poslovnog okruženja.

U okviru Programa aktivne politike zapošljavanja i unapređenja poslovnog okruženja, Općina Novo Sarajevo je kroz stavku “Sufinansiranje samozapošljavanja” 3.7.2023. godine potpisala ugovor sa 16 aplikanata. Iz Općine Novo Sarajevo saopćili su da se ovim ugovorima Općina obavezuje da će nezaposlenim osobama koje registruju samostalnu djelatnost prvenstveno dodijeliti 400 KM, a u roku 12 mjeseci refundirati sredstva za troškove registracije i početnog kapitala u ukupnom iznosu od 700 KM. Ukoliko registruju društvo s ograničenom odgovornošću na ime troškova registracije i početnog kapitala, Općina će doznačiti sredstva u iznosu 1.000 KM jednokratno, kao i refundirati sredstva u ukupnom iznosu 700 KM mjesečno, u trajanju od 12 mjeseci.

Iz Općine Novo Sarajevo su krajem 2023. godine za Istinomjer kazali da budući da je pandemija koronavirusa zvanično završana prošle godine, Općina Novo Sarajevo je nastavila pomagati razvoj malih i srednjih preduzeća, te s tim u vezi osnovala dva fonda i to: Osnivanje fonda za podsticaj malih i srednjih preduzeća i Osnivanje posebnog fonda za mala i srednja preduzeća kojima je ugrožno poslovanje usljed pandemije koronavirusa.

U nastavku podsjećamo koje su se aktivnosti u vezi ovog obećanja realizirale tokom prve dvije godine mandata načelnika Hasana Tanovića.

Iako nije formiran  poeban fond za finansiranje dijela potreba malih i srednjih prduzeća  i obrta za vrijeme trajanja krize, Općina Novo Sarajevo je sufinansirala osam poslodavaca koji su ispunili tražene uslove, u okviru projekta “Posao za sve” gdje će biti angažovano ukupno 20 nezaposlenih osoba prijavljenih na birou za zapošljavanje Novo Sarajevo. Općina će ovim poslodavcima refundirati sredstva u iznosu od 700,00 KM, u trajanju od  12 mjeseci za svako zaposleno lice.

Krajem jula 2021. godine Općina Novo Sarajevo usvojila je listu od devet aplikanata u okviru programa sufinansiranja samozapošljavanja, a za šta je budžetom ove lokalne zajednice za 2021. godinu predviđeno više od 33 hiljade KM.

U 2022. godini Općina je u okviru Programa aktivne politike zapošljavanja i unapređenja poslovnog okruženja realizovala mjere koje su imale za cilj pružiti podršku malim i srednjim preduzećima kao što su Mjera podrške za uvođenje certifikata, refundacija dijela troškova kupovine sredstava za rad za obrte i MMSP, refundacija dijela troškova digitalizacije poslovanja za obrte i MMSP, subvencija troškova obrade kredita i kamatne stope/profitne marže privatnim preduzećima.

Pored navedenih mjera, Općina također učestvuje u realizaciji projekta “Mind your own business”, koji ima za cilj jačanje poduzetničkog ekosistema. Cilj ovog projekta je kreirati održiv sistem podrške povećanju zapošljivosti baziran na potrebama tržišta rada, te razviti efikasan sistem podrške poduzetništvu. Projektom se nastoje poboljšati uvjeti za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih osoba s područja Općine.

Općina Novo Sarajevo subvencionira troškove obrade kredita i kamate za kratkoročne i dugoročne kredite privrednim subjektima sa sjedištem na području Općine Novo Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!