Započeto

Online dostupnost svih javnih dokumenta koji su od značaja za građane

Partije: Narod i Pravda | Oblasti: Državno uređenje

Online dostupnost svih javnih dokumenta koji su od značaja i posebnog interesa za građane, poput prijedloga zakona, urbanističkih i regulacionih planova i sl., uz postojanje konsultacijskog procesa za sve zainteresovane građane, a ne samo one kojima obaveze dopuštaju fizičko prisustvo javnim raspravama.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Na 8. sjednici, održanoj 5.4.2023. godine, Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva pravde o provođenju Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa za 2022. godinu uz dopunu zaključaka na sjednici.

Na platformi eKonsultacije moguće je izvršiti uvid u dokumente o kojima se vode konsultacije, broju provedenih konsultacija u izradi pravnih propisa i drugih pravnih akata te broju izvještaja o provedenim konsultacijama.

Vijeće ministara BiH na 9. sjednici, održanoj 12.4.2023. godine, jednoglasno je utvrdilo Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija Bosne i Hercegovine s oznakom EI kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s propisima Evropske unije u ovoj oblasti.

Uz slobodu pristupa informacijama na osnovu podnesenog zahtjeva za pristup koji je definiran i aktuelnim Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH, novina u predloženom zakonu je elektronsko podnošenje zahtjeva i uvođenje potpuno novog modela proaktivne objave određenih informacija važnih za rad, organizaciju, odlučivanje i finansiranje institucija BiH. 

“Također, značajan iskorak u jačanju transparentnosti institucija BiH je uspostava centralnog portala javnih informacija kao javno dostupnog alata na internetu, koji korisnicima omogućuje jednakost i trajni pristup informacijama pohranjenim u bazi elektronskih dokumenata i/ili fizičkim zbirkama dokumenata. Istovremeno se osigurava efektivna i efikasna zaštita podnositelja zahtjeva u drugostepenom  postupku po žalbi i u konačnici pred sudom pokretanjem upravnog spora,” navedeno je u saopštenju Vijeća ministara BiH. 

Kako je Prijedlogom navedeno, način vođenja Centralnog portala javnih informacija propisuje se pravilnikom, a koje donosi Vijeće ministara BiH u roku od devet mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona. 

Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH usvojen je u Predstavničkom domu PSBiH na 10. redovnoj sjednici 22.8.2023. godine, a u Domu naroda PSBiH je usvojen na 8. redovnoj sjednici 30.8.2023. godine. Objavljen je u “Službenom glasniku BiH”, 61/23.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!